Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkare öppnade inte posten på 1,5 år

En överläkare i länet öppnade inte patientpost, lät provsvar bli liggande och struntade i att dokumentera hundratals patientbesök.
Trots flera insatser har överläkaren inte kommit till rätta med problemen.
Därför anmäls han nu av sin arbetsgivare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

Annons

– Vi ville ta vårt ansvar och anmäla till IVO då vi bedömde att patientsäkerheten inte kunde säkerställas fullt ut i och med den bristande dokumentation, berättar verksamhetschefen för NA. 

Kritiken som riktas mot läkaren är omfattande. Enligt verksamhetschefen har överläkaren påvisat stora brister i sin dokumentation och handläggning av patientärenden.

Enligt anmälan har överläkaren bland annat:

* Struntat i att dokumentera hundratals patientbesök och övriga patientkontakter.

* Struntat i att hantera provsvar som blivit liggande och sen inte bedömda.

* Struntat i att svara på förfrågningar från patienter.

* Struntat i att öppna en del post på 1,5 år. Förfrågningar från Försäkringskassan gällande patienter har därmed blivit oöppnade.

Flera möten har hållits med läkaren under året för att komma till rätta med de aktuella problemen, bland annat har överläkaren erbjudits stöd för att kunna sortera brev, signera provsvar och föra anteckningar.

Överläkaren har också frikopplats från en del uppgifter för att kunna ”dokumentera ikapp” Men det blev också verkningslöst. Överläkaren har struntat i flera möten och har bara handlagt cirka fem procent av de eftersläpande ärendena, enligt anmälan. 

– Vi har ansträngt oss för att komma tillrätta med problemen, men inte lyckats. Och nu vill vi att IVO ska kontrollera det här, säger verksamhetschefen. 

Hur kan man missa och öppna sin arbetspost på 1,5 år?

– Det kan finnas många förklaringar till det. Men oavsett så måste man dokumentera i sitt arbete som läkare. Det är en viktig del. Jag anser inte att han haft en orimlig arbetsbörda i övrigt.

Trots den mycket allvarliga kritiken som riktas mot läkaren anser verksamhetschefen att överläkaren kan jobba kvar. 

– Det handlar om en duktig och skicklig läkare. Men han tycker självklart att det är tråkigt att det har blivit så här.

Mer läsning

Annons