Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På isen håller man sig varm

Kallt inomhus, kallt utomhus. Termometern står på minus tretton grader.
– Det är bara att sätta på sig skridskorna och börja åka, du är genomsvettig efter fem minuter, tipsar Magnus Pettersson.

Annons

Sportlovet står för dörren men vintersportarna har redan tjuvstartat. I bandyhallen är det full verksamhet redan strax efter åtta på lördagsmorgonen. I ena sarghörnan allmänhetens fria åkning, i den andra skridskoskola.

Tonårstjejerna Malin Johansson och Ida Stigfuhr tränar själva i konståkningsklubben Lots men hjälper till att föra skridskotraditionen vidare med skola för de yngsta.

– Vi har delat in dem i olika grupper och sen försöker vi att leka så mycket som möjligt. De som vill göra piruetter och andra formationer får öva på det och de som vill leka mer fritt får göra det, säger Malin.

Jagar runt på isenJust i dag är det runt 40 barn i olika åldrar som jagar runt på isen. Och på allmänhetens del är det minst lika många. En del har hjälmar andra kör med toppluva. I skridskoskolan är man hård på reglerna.

– När man blir lite större och kommer upp i tävlingsklass så kan en hjälm vara lite besvärlig. Men för att slippa den måste de klara sex olika märken, berättar Pia Wilén, som sitter i klubbens styrelse.

-Säsongen 2008 när tv-programmet Stjärnor på is pågick så var det rusning och vi hade mer än hundra barn som tränade. Nu har det lugnat ner sig till hälften ungefär, berättar hon.

Roligt tillsammansPå den lilla läktaren bredvid isbanan sitter familjerna Pettersson och Korpela, föräldrar och barn. De har just hällt upp kaffet och påbörjat fikat.

– Det är jätteroligt att göra saker tillsammans och att åka skridskor är både kul och nyttigt, säger Magnus som egentligen bor i Nässjö men hälsar på släktingar i Örebro.

– Sen håller man sig varm, ett pass på isen och man är helt svettig.

Mer läsning

Annons