Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påsken - en av årets farligaste trafikhelger

I morgon, skärtorsdag, börjar en av årets farligaste och mest olycksdrabbade trafikhelger. Och i år kan snö och halka ställa till problem för alla som bytt till sommardäck de senaste vårveckorna.

Annons

– Ja, det är ett riskmoment, säger trafikpolischefen Bernt Larsson. Vi kan bara uppmana alla bilister att vara uppmärksam på väglaget och lätta på gasen.

Inget krav

Dubbdäck är tillåtna fram till den 16 april. Men det finns inget krav på vinterdäck när vinterväglag råder efter 31 mars.

– Ska man till fjällen eller norrut så låt dubbdäcken sitta på, säger Bernt Larsson och råder alla som ska ut i påsktrafiken att först och främst välja de säkra vägarna. Alltså de större mötesseparerade vägarna med mitträcken.

– Hittar du inte en sådan väg, så kör åtminstone på en väg där det finns hastighetskameror. Det vägarna har blivit mycket säkrare, tillägger han.

745 mil säker väg

I dag finns 745 mil säker väg i Sverige, varav 445 mil är mötesfri och 300 mil har trafiksäkerhetskameror, se karta.

Örebro i län har vi varit förskonade från svåra olyckor de senaste påskveckorna.

– Midsommarhelgen är mycket besvärligare för oss. Då strömmar det betydligt mer trafik genom länet, säger Bernt Larsson.

Men han är medveten om att det mellan åren 2000 och 2011 dött i snitt 7,5 personer på landets vägar under påskhelgen.

Hastigheten största problemet

– Hastigheten brukar vara det största problemet nu på våren. Man upplever inte farten på samma sätt när de bullrande dubbdäcken bytts ut mot sommardäck, säger Bernt Larsson som utlovar bevakning på framför allt E18, E20 och riksväg 50 genom länet.

– Skärtorsdagens eftermiddag, långfredagen och annandagen räknar vi som de stora resdagarna. Då har vi ganska mycket folk i gång, säger han.

Mer läsning

Annons