Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient avled efter överdos – händelsen anmäld till Ivo

Mannen vårdades i omgångar inom psykiatrin och på beroendecentrum. Kort efter hans sista utskrivning hittades mannen död efter en överdos och nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Annons

Patienten hade under flera år haft kontakt med psykiatrin på grund av psykiska ohälsa och missbruksproblematik. Efter en tid blev missbruksproblemen större och mannen skrevs över till beroendecentrums öppenvård, och lades sedan också in på vårdavdelning.

När mannen väl blev utskriven fanns kontakt med kurator och även kontakt med beroendecentrum. Missbruket fortsatte dock och kort därefter hittades mannen död. Obduktionen visade att patienten avlidit till följd av en överdos och att det sannolikt var en olyckshändelse.

Nu anmäler Beroendecentrum och Allmänpsykiatrisk öppenvård inom Region Örebro län händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Internutredningen som gjorts visar att överlämningen mellan de två enheterna hade kunnat hanteras bättre och snabbare, särskilt med tanke på mannens aktiva missbruk och de signaler som kommit från anhöriga.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Mer läsning

Annons