Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pendlarna drabbas eftersignalproblem i Västerås

(UPPDATERAD 16.40) Tågtrafiken förbi Västerås är sedan tidigt i morse drabbad av stora störningar. Många resenärer är kraftigt försenade, och vissa får resa vidare med ersättningsbuss.

Annons

Orsaken till tågproblemen är ett fel i ett ställverk i Västerås.

– Det gör att alla signaler är utslagna, säger Lars Hedström på Trafikverkets presstjänst.

Vid 16.35-tiden såg man vissa ljusningar i det besvärliga läget.

– Läget är något förbättrat. Kapaciteten är nästan hundraprocentig nu, men fortfarande återstår ett fel att komma tillrätta med. Det gäller sträckan mellan Dingtuna och Kolbäck, där tågen får passera med en hastighet på 30 km/h. Någon prognos för när det är avhjälpt har jag inte, säger Lars Hedström till na.se.

Tekniker på plats

Felet inrapporterades klockan 05.20, och tekniker var på plats klockan sex. Men fortfarande finns ingen prognos för när felet kan vara avhjälpt.

– Att ta tåget från Stockholm till Västerås går bra, men man kommer inte vidare, till exempel mot Göteborg, säger Lars Hedström.

Ställsverksfelet påverkar en sträcka på cirka fyra-fem kilometer från Västerås station, men drabbar trafiken både på Mälarbanan och sträckan Sala-Västerås och vidare i båda riktningar.

Omkring klockan 09.30 hade tekniker lyckats koppla sig förbi ställverket manuellt, vilket ledde till att ett spår kunde användas.

– Men det blir fortfarande stora förseningar, säger Lars Hedström.

Flera passagerare från Stockholm och västerut får ta buss från Västerås till Örebro och sedan byta till nytt tåg igen. Tåg från Stockholm till Västerås tvingas vända där och åka tillbaka igen.

– Det är väldigt beklakligt det som har skett. Vi försöker leda om en del trafik via Arboga och Eskilstuna i stället, säger Sven-Ingvar Håkansson på SJ.s pressjour.

Till råga på allt har ställverksproblemet lett till tågbrist. Orsaken är att SJ:s depå för dubbeldäckartågen ligger längs den drabbade sträckan i Västerås.

– Där har fyra tåg blivit inlåsta, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Mer läsning

Annons