Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personlig assistent tömde systerns konto

Under fyra år jobbade kvinnan som personlig assistent åt sin funktionshindrade syster.Under tiden tömde hon systematiskt systerns konto.Nu döms kvinnan för bedrägeri efter att ha stulit nästan 100 000 kronor.

Annons

Kvinnan arbetade som personlig assistent åt sin syster i fyra år. Under den tiden hade hon kontroll över systerns ekonomi och tog även hand om den post som innehöll räkningar och kontoutdrag.

Det den rullstolsburna kvinnan inte visste var att hennes konto hade tömts på pengar. Det uppdagades först när hennes dotter gick igenom sin mors räkenskaper.

Dottern letade efter ett specifikt kontoutdrag och när hon ringde till bolaget som skulle ha skickat det försvann hennes moster från lägenheten, för att aldrig mer höra av sig.

Nu har kvinnan dömts för att ha stulit 96 700 kronor från sin syster. Hon har förklarat sitt beteende med att hon var spelberoende.

Enligt åtalet skulle det röra sig om så mycket som 160 000 kronor, men tingsrätten menar att det finns för många osäkerhetsfaktorer för att det ska gå att slå fast.

Tingsrätten var inte enig i sin dom. Kvinnan dömdes för bedrägeri av normalgraden, men domaren och en av nämndemännen menade i likhet med åklagaren att det borde bedömas som ett grovt brott.

Straffet för kvinnan bli villkorlig dom och 110 dagsböter. Hon ska dessutom betala tillbaka pengarna till sin syster.

Kvinnan var till en början anställd av Örebro kommun. Där tillämpas två avtal när personliga assistenter anställs åt vuxna. I det ena avtalet har assistenten en tjänst som inte enbart är kopplad till den enskilde brukaren. Skulle brukaren flytta eller avlida har assistenten ändå kvar sin tjänst.

– Om vi anställer på det avtalet är kraven större. Vi tittar på vilken utbildning assistenterna har och tar referenser från tidigare arbetsgivare, säger Krister Heedman, en av enhetscheferna som ansvarar för de här frågorna.

I det andra avtalet är kraven inte lika stränga. Enkelt uttryckt styr brukaren i högre grad vem som ska anställas. Assistenten är också knuten till den enskilde brukaren och förlorar sitt jobb om brukaren flyttar eller avlider.

– Men i båda fallen kan vi naturligtvis gå in och avsluta en anställning om vi ser grova brister, säger Heedman.

När det gäller assistenter åt funktionshindrade barn kräver kommunen ett utdrag ur brottsregistret. Det är med andra ord samma krav som gäller för personal inom skola och barnomsorg.

Ingen koll på de anställda

Den som behöver assistans i max 20 timmar per vecka får det via kommunen.

Överstiger behovet 20 timmar får brukaren pengar direkt av Försäkringskassan. Brukaren får sedan själv välja att anställa en assistent – alternativt låta kommunen eller ett privat bolag sköta den biten. Privata bolag är det vanligaste valet.

Att pengarna går till den enskilde brukaren gör att det inte sker någon kontroll av de som anställs som assistenter. Det finns ingen lag som reglerar detta. Däremot kan kommunerna eller bolagen ha egna rutiner för detta.

Mer läsning

Annons