Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platsbrist gör att ungabrottslingar häktas

Platsbrist på ungdomshemmen gör att unga häktas i onödan. Det menar ungdomsåklagarna vid åklagarkammaren i Örebro.
– Det här är ingen bra miljö för dem, säger åklagare Louise Helleday.

Annons

Så långt det är möjligt vill man undvika att häkta brottslingar under 18 år. Trots det tvingas åklagarna begära att unga lagöverträdare häktas, fast de egentligen borde sitta på ett ungdomsboende.

Det handlar om ungdomar där brottsutredningen är klar och rättegång väntar, men där det finns risk för att de begår nya brott om de är i frihet.

Socialtjänstens ansvarUngdomarna ska i första hand sitta på ett ungdomshem där det finns möjlighet att låsa in dem. Miljön på ett ungdomshem anses vara bättre än ett häkte där unga kan möta fullfjädrade brottslingar.

Ansvaret att skaffa fram sådana placeringar vilar på socialtjänsten. Men ofta misslyckas socialtjänsten. Orsaken är att det råder brist på låsbara platser hos Statens institutionsstyrelse, Sis.

Långt ner på listan– De här ungdomarna hamnar ganska långt ned på listan trots att behovet bevisligen finns, säger Louise Helleday.

Annat blir det om ungdomarna häktas. Då hamnar de i stället först i kön.

– Det blir nästan som om häktning blir ett påtryckningsmedel för att få fram en sådan plats.

Så socialtjänsten ser gärna att de här ungdomarna blir häktade?

– Ja, så uppfattar vi det. Men problemet verkar vara bristen på platser. Vi riktar ingen kritik mot de enskilda handläggarna eller socialtjänsten i sig. Men det är inte bra att den här situationen uppstår.

Louise Helleday säger också att det finns en risk att de här ungdomarna släpps fria av socialtjänsten om de inte häktas. Med andra ord, de kan fortsätta begå brott.

Ingen bra miljöDet rör sig inte om särskilt många fall, under det senaste halvåret handlar det om tre–fyra ungdomar. Och när de väl häktas får de bara sitta någon eller några dagar.

– Men det är ändå inte lämpligt att de sitter där, menar Louise Helleday. Ungdomarna har inga restriktioner och kan umgås med alla andra på häktet. Det här är ingen bra miljö för dem.

HVB-hemChristina Berg är chef på Örebro kommuns utredningsenhet för ungdom och familj. Hon medger att platsbristen hos Sis kan skapa problem.

– Periodvis blir det kö och då kan vi få bekymmer.

Alternativet till en Sis-plats är en placering på ett HVB-hem, hem för vård och boende.

– Men det är bara Sis som kan låsa in folk. Det kan inte HVB-hemmen göra, så i värsta fall kan ungdomarna ta sig därifrån. Då får vi begära handräckning av polisen så att de återförs till hemmet.

Men då stämmer det som åklagarna säger, att det finns risk för att de här ungdomarna kan begå nya brott?

– Ja, det kan man väl säga. Men tyvärr är platsbristen hos Sis inget vi kan påverka, säger Christina Berg.

Unga som häktas

För att häkta en person under 18 år krävs synnerliga skäl. Det ställs enkelt uttryckt högre krav än när man häktar en vuxen person.

Men ibland finns det inget alternativ till häktet. Det gäller unga som har begått allvarliga brott och som kan försvåra utredningen om de är på fri fot. De häktas med restriktioner. Det betyder att de inte får ha någon kontakt med medfångar eller omvärlden i övrigt.

Det är bara på häktet som man ser till att restriktionerna hålls.

Mer läsning

Annons