Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis frias från dataintrång

Ett polisman i länet friades i dag från ett åtal om dataintrång. Tingsrätten menar att en kollega kan ha gjort den förbjudna sökningen i Polisens datasystem.

Annons

En polis får inte söka efter uppgifter om sig själv i polisens register. Det betraktas som dataintrång.

I början av februari deltog den nu friade polismannen i en trafikkontroll längs E 18. I samband med det gjordes en slagning på polismannens personnummer med hjälp av den dator han var inloggad på.

Men i förhör nekade polismannen till att det var han själv som gjorde slagningen. Han menar att det måste ha varit någon av hans kolleger som gjorde sökningen i ett obevakat ögonblick.

Tingsrätten menar att det inte går att bortse från att det gick till på det viset. Därför frias polismannen från åtalet.

Tingsrätten dömer däremot en arrestvakt i länet för dataintrång. Även i det fallet gällde åtalet att mannen gjort en PMF, Polisens multifråga, som innebär att man får tillgång till alla polisregister.

Arrestvakten har erkänt att han gjort slagningen på sig själv. Han förklarar det med att han inför en utlandsresa var orolig för att en fortkörning han åkt dit för fanns i registret.

Mannen döms till 30 dagböter. 

Mer läsning

Annons