Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis varnas för glömd underskrift

En polis i Örebro län varnas av polisens personalansvarsnämnd. I ett fall glömde hon att skriva under ett bötesföreläggande med sitt namn.I det andra ärendet hade böter skrivits ut utan att den som rapporterades skrivit under.

Annons

Polisen skrev dit sin glömda underskrift i efterhand. Enligt polismyndigheten har någon i efterhand skrivit dit också den bötfälldes namnteckning.I båda fallen handlade det om ordningsförelägganden den rapporterade erkänt och godkänt.

Granskad av åklagare

Nämnden anser att polisen varit oaktsam och inte uppfyllt kraven i tjänsten. Ärendet gick vidare till Riksenheten för polismål, i Göteborg. Där granskade en åklagare om den anställda gjort sig skyldig till tjänstefel respektive urkundsförfalskning.

Slutsatsen blev att förundersökning om tjänstefel inte skulle inledas. Däremot inleddes en undersökning om eventuell urkundsförfalskning, men den blev nerlagd. Åklagarens motivering var att det inte gick att bevisa vem som gjort sig skyldig till brott och att fortsatt utredning inte skulle leda till ett annat beslut.

Fick varning

Polismyndigheten anmälde då fallet till personalansvarsnämnden som belsutade om en varning. Polisen har medgett att det gått till så som myndigheten anmält.

Hon säger att felaktigheterna inte inneburit någon skada för dem det gällde och att misstagen bottnade i okunskap och ovana.

"Ytterst olämpligt"Nämnden, med rikspolischef Bengt Svenson som ordförande, konstaterar att det som hänt strider mot gällande regler och att varje polis har ett eget ansvar att känna till reglerna. Bristfällig utbildning eller bristande information är ingen ursäkt.

I beslutet sägs också att godkända ordningsförelägganden har samma rättskraft som en lagakraftvunnen dom. Att i efterhand skriva dit uppgifter ses som ytterst olämpligt likaså att inte se till så en bötfälld skriver under.

Mer läsning

Annons