Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen bryter mot lagen

Polisen i länet bryter mot lagen när utredningar om barnmisshandel blir liggande. Just nu har den ansvariga avdelningen 250 öppna ärenden.

Annons
Familjevåldsroteln hos polisen har just nu 250 öppna ärenden. (Bilden är arrangerad)

De anställda poliserna på barn- och familjevåldsroteln känner stark frustration.

– Vi ska hjälpa till att upprätthålla lagen och beivra brott och så begår vi brott själva. Det är otroligt frustrerande, säger rotelchefen Christina Hallin.

Hon och hennes arbetskamrater har just nu 250 påbörjade ärenden och det är svårt att hinna i kapp.

– Vi är för ont om folk och vi behöver mer personal för att komma till rätta med alla ärenden, säger Christina Hallin och fortsätter:

– Jag skulle vilja se en annan prioritering från polisledningen.

Hon konstaterar också att barn inte är någon röststark grupp.

– De är beroende av att vuxna hjälper dem.

Utredningar med brott mot barn är ledda av åklagare. Christina Hallin tycker att samarbetet med åklagarna i Örebro fungerar bra.

Kommunernas socialtjänst är också en viktig del av myndigheternas samarbete.

– De sociala myndigheterna ska skydda barnen. Där fungerar det olika beroende på vilken kommun det handlar om, säger Christina Hallin.

Den enskilt viktigaste orsaken till Örebropolisens låga resultat är ändå brist på personal, menar hon.

Polisen har också haft ett ärende som krävt mycket resurser: Kumlaflickan som tog livet av sig sedan hon utsatts för en nätpedofil.

Det var i onsdags som nyheten från organisationen Barnens rätt i samhället (Bris) slog ned: Polisen i Örebro län var tillsammans med Skåne sämst på att klara upp misshandel mot barn mellan noll till sex år.

Bara sex procent av ärendena mellan 2009 och 2013 hade klarats upp i Örebro.

Lagen säger att förundersökningen ska vara avslutad och beslut om åtal ska vara fattat inom tre månader. Det bryter polisen i Örebro emot när ärenden läggs på hög. Rikspolisstyrelsen rekommenderar också att förhör ska hållas inom två veckor från att ett ärenden har öppnats – alltså att ett fall har anmälts. Även detta bryter polisen i Örebro emot.

Christina Hallin beklagar det.

– Att hålla förhör inom två veckor har visat sig vara en framgångsfaktor. Det är frustrerande för oss att inte kunna följa den rekommendationen, säger hon.

Örebropolisen högste chef länspolismästaren Dan Persson lovar att försöka komma till rätta med problemet:

– Jag är medveten om att barn inte är någon röststark grupp och det här är en prioriterad verksamhet för oss, säger han och fortsätter:

– Men sedan är teori en sak och praktik en annan. Vi har haft folk som slutat och det här handlar om specialutbildad personal som inte alltid går snabbt att ersätta. Det är ett dilemma vi lever i, säger han.

Mer läsning

Annons