Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kontrollerar vapenägare

Vapenägare i Örebro län granskas nu av polisen. Avsikten är att komma åt felaktig och farlig förvaring av vapen.

Annons

– Det finns tyvärr personer som har vapnen i garderoben i stället för i särskilda förvaringsskåp. Sådant slår vi ner på direkt, säger Christer Hjärtmyr hos Örebropolisen.

I Örebro län finns 19 000 vapenägare.

– De som kontrolleras väljs slumpvis. Det är orimligt att hinna granska samtliga, men det är viktigt för alla som har ett vapen att tänka över förvaringen.

Farligt att förvara fel

Att inte ha vapnen på rätt ställe kan innebära att de omhändertas direkt, i förlängningen kan det också handla om återkallelse av tillstånden.

– Vi har några sådana fall från förra året. För oss är det viktigt att ägarna inser det farliga i att förvara fel. Det kan bli förödande, exempelvis vid ett inbrott, säger Hjärtmyr.

Förra året blev 18 procent av de kontrollerade inte godkända vid besöket. I februari i år fanns brister hos 15 procent av dem som granskades den månaden.

Den som äger vapen har haft lång tid på sig att skaffa rätt förvaring.

– En övergångsbestämmelse har funnits under flera år. Men från 1 februari i år gäller nya regler som innebär krav på godkända vapenskåp. Det ska finnas särskild godkännandemarkering på skåpet eller särskilt intyg, säger Christer Hjärtmyr.

Vilken typ av intyg?

– Ett som utfärdats av en certifierad värdeförvaringstekniker.

Vad händer vid felaktig förvaring?

– Är den väldigt anmärkningsvärd blir det direkt omhändertagande av vapnen. Ägaren får då en viss tid på sig att ordna godkänd förvaring och vi gör ny inspektion.

Om det finns mindre anmärkningar vid en inspektion vad händer då med vapnen?

– Vi bedömer om ägaren kan behålla vapnen under tiden rätt förvaring ordnas. Sedan gör vi ny kontroll.

Polisen informerar vapenägarna i förväg.

– Ingen kan vägra kontroll men vi kan anpassa besökstiden. Kontrollen pågår hela året, säger Christer Hjärtmyr.

Vapenlagen

Enligt vapenlagen är den som äger skjutvapen eller ammunition skyldig ta hand om egendomen, och hålla den under sådan uppsikt, att det inte finns risk för att obehöriga kommer åt den.

Om förvaringen gäller ett stort antal vapen eller särskilt farliga skjutvapen kan polisen ställa extra krav på förvaringen. Regler finns i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen.

Mer läsning

Annons