Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Se upp för svarthalkan"

Hösten är en olycksdrabbad tid på länets vägar. Nu varnar polisen för den förrädiska svarthalkan.
– Det är en farlig tid, varnar Leif Andersson, ställföreträdande chef för länets trafikpolis.

Annons

Höstkylan har dragit in över länet och temperaturen pendlar kring nollstrecket. Det betyder att länets bilister får se upp, framför allt under morgon och kväll. Minusgrader nattetid gör att vägbanorna fryser till och blir opålitliga. Svarthalka, eller frosthalka som fenomenet även kallas, ligger bakom många trafikolyckor.

– Än så länge har vi varit förskonade från olyckor i år men det blir alltid en peak av olyckor i samband med första frosten. Det handlar inte bara om avåkningar utan även påkörningar av fordon framför. Det är som när första snön kommer, bilisterna blir överraskade, säger Andersson.

"Håll avstånd"

Svarthalkan är förrädisk och ofta mycket svår att upptäcka. En väg som tycks torr och säker vid första anblick kan plötsligt förvandlas till rena isbanan. När vägbanan fryser till blir ishinnan ofta tunn, klar och nästan osynlig.

Polisen uppmanar nu länets bilister att ta det försiktigt.

– Det absolut viktigaste är att hålla avstånd och rätt hastighet. Man kan även testa att provbromsa lite medan man kör, förutsatt att det inte ligger någon bil bakom, säger Andersson.

– Man ska även tänka på att ishinnan ligger kvar längre på vissa platser, till exempel i skuggområden och på broar.

Mer läsning

Annons