Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ska ha extrakoll

Under påskhelgen är det livsfarligt att vistas i trafiken. Under de senaste 15 åren har nästan åtta personer i snitt dödats och 250 blivit mer eller mindre svårt skadade mellan skärtorsdagen och annandag påsk.

Annons

– Därför ökar polisen övervakningen av hastigheterna på det statliga vägnätet kommande vecka, säger Bernt Larsson, trafikpolischef i Örebro län.

– Hittills i år har vi i länet varit förskonade från döda i trafiken och bara några få har skadats svårt, fortsätter han.

– Men påskveckan innebär ett ökat resande. De torra och isfria vägarna bidrar till högre hastigheter.

Rikspolisstyrelsen går nu ut till alla polisdistrikt med order att hålla koll särskilt på vägar med höga tillåtna hastigheter.

– Vi får i bland kritik för att vi övervakar hastigheterna på motorvägarna. Men det höga tempot tillåter inga misstag och en olycka i höga hastigheter får väldigt svåra konsekvenser, säger Bernt Larsson som ändå märker att hastigheten har minskat något på de stora riksvägarna.

”Men höga hastigheter bidrar fortfarande till svåra olyckor med alltför många omkomna i trafiken”, skriver kommissarie Bengt Svensson, Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande. ”Om alla höll hastighetsgränserna skulle ytterligare 100 liv räddas per år på de statliga vägarna”, tillägger han.

– Många tror att man vinner mycket tid genom att köra fort, säger NTF:s vd Jan Sandberg. Men faktum är att om man ökar från 80 km/timmen till 90 km/timmen så vinner man knappt fyra minuter på en fem mil lång resa, men risken att dö vid en olycka fördubblas.

När kan vi se flest poliser ute i länstrafiken kommande helg?

– De stora resdagarna torsdag, fredag och måndag, svarar Bernt Larsson.

Mer läsning

Annons