Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för Facebook-bedragare

Just nu varnar polisen för Facebook-bedragare vars syfte är att komma åt ditt bankkonto och länsa det på pengar.
– Bedrägerimetoden verkar tyvärr hittills ha lyckats i stor utsträckning, säger polisen Fredrik Wallén.

Annons
Just nu varnar polisen för Facebook-skojare vars syfta är att länsa dina bankkonton. (bilden är en genrebild)

Bedragarna utger sig för att vara vän med offren efter att ha kapat någon annans Facebook-konto. Skojarna har sen sagt att de tappat bort inloggningsuppgifterna till sin bank och fått de lurade att lämna ut sina uppgifter – i tron att de i själva verket hjälper en nära vän. De drabbade har sen fått sina bankkonton länsade på pengar.  

– Man ska komma ihåg att aldrig lämna ut sina kort- och inloggningsuppgifter. Uppgifterna ska användas när man loggar in på sin internetbank och inte i några andra sammanhang, säger polisen Fredrik Wallén.  

– Kom också ihåg att bankerna aldrig ringer upp eller mejlar sina kunder och "begär ut" koder och kontonummer. Den som blivit av med sin koddosa, fått den spärrad eller obrukbar på annat sätt ska kontakta sin bank. Det går inte att få hjälp genom någon annans koder och kontouppgifter.

Skojarna opererar över hela landet och just nu håller polisen på att samordna utredningarna för de anmälda brotten. I grannlänet Södermanland har polisen under de senaste veckorna fått tagit emot ett tiotal anmälningar.

Ofta är internetbedrägerier lätta att genomskåda, exempelvis så kallade Nigeriabrev. Men Facebook-bedragarna har varit desto mer framgångsrika.

– Bedrägerimetoden att utnyttja Facebook genom kapade identiteter verkar dock tyvärr hittills ha lyckats i stor utsträckning för bedragarna. Vi såg samma fenomen när bedragare, som tidigare skickat "massmail" där de bett om personers kontuppgifter av olika påhittade skäl, flyttade in under falska alias på datingssajter.

– På olika sociala medier finns man ju med för att få kontakt med andra. Då riskerar man uppenbarligen dessvärre också att lättare bli lurad av bedragare

Annons