Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill slippa "taxiverksamhet"

Under 2014 genomförde polisen i Örebro län drygt 1000 handräckningar.

Annons

Antalet har inte ökat eller minskat nämnvärt de senaste fem åren men polisen hoppas få slippa genomföra de flesta handräckningarna snart.

En handräckning innebär att polisen hjälper en annan myndighet och tanken är att polisens unika rättighet att använda våld och tvång ska kunna användas. De flesta av polisens handräckningar handlar om att flytta personer som är tvångsvårdade av olika skäl men det kan också röra sig om att bistå Kronofogden vid en vräkning eller Migrationsverket vid en utvisning. Handräckningen regleras i ett 20-tal lagar och det finns även en lag som gör polisen skyldig att utföra kontroller av flyghavre om länsstyrelsen skulle begära det.

Många handräckningar är tidskrävande och Ted Esplund, Örebropolisens biträdande chef, berättar att de transporterat frihetsberövade personer inom vården från Örebro till Kalix. Det tar stora resurser från polisens dagliga verksamhet.

– Vi skulle helst slippa så många av de här uppdragen som möjligt, säger Ted Esplund.

En utdragen debatt om vilka handräckningar polisen ska göra och vilka till exempel Kriminalvården skulle kunna utföra har pågått i minst tio år. Statliga utredningar för att renodla polisens uppdrag, det vill säga att fokusera på att bekämpa brott och upprätthålla säkerhet, har presenterats 2002, 2011 och 2015.

Utredningen från 2002 menar att många myndigheter missbrukar handräckningsförfarandet och Ted Esplund pratar om att polisen i vissa fall agerar "taxiverksamhet". I dag genomför Kriminalvården transporter av frihetsberövade inom vården men en förfrågan om handräckning måste gå via polisen först. Så ser lagarna ut.

Utredningen från 2011 menar att lagarna kan göras om och att många förfrågningar om handräckning skulle kunna gå direkt till Kriminalvården eftersom de också får nyttja visst mått av våld och tvång enligt utredarna. Men några förslag på lagändringar har ännu inte kommit från regeringen - varken alliansregeringen eller den röd-gröna.

Mer läsning

Annons