Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser begår brott vid sina datorer

Systemets varningssignaler är mycket tydliga. Kolleger har dömts. Ändå fortsätter poliser i länet att göra olagliga slagningar i det egna datasystemet.

Annons
Fjorton poliser i länet har åtalats eller fått böter för olagliga slagningar på det egna personnumret. I många fall sker det enligt åklagaren av ren obetänksamhet, men samtidigt får poliserna tydliga varningar i datorn om att det är olagligt. (Bilden är arrangerad).

Under det senaste två åren har 14 poliser i Örebro län gjort sig skyldiga till eller åtalats för dataintrång. De har slagit på det egna personnumret i polisens dataregister, trots att det inte har något med deras arbete att göra.

Det är olagligt vilket framgår mycket tydligt när man loggar in. Tre varningstexter dyker upp om att poliser inte får söka på det egna personnumret.

– Ändå har de här poliserna tryckt på ja-knappen när de fått frågan om de vill fortsätta, säger chefsåklagare Bengt Landahl som utreder brotten tillsammans med sina kolleger på riksenheten för polismål.

Dessutom larmar polisens system för datoranvändning så fort sökningar på det egna personnumret görs. ”Avvikelser upptäcks till hundra procent” kan man läsa på polisens intranät.

Genom de här slagningarna kan man få reda på saker som när den egna bilen ska besiktigas, fastighetsbeteckningen på sommarstugan, när passet går ut och andra oskyldiga uppgifter. Det är oftast i sådana syften som poliser gör sökningar på sig själva.

Men poliserna får samtidigt även tillgång till en mängd andra register, bland annat misstankeregistret och allmänna spaningsregistret. Där framgår om en person är misstänkt för brott – något som den misstänkte själv givetvis inte bör veta om.

– En polis med dåligt samvete för något kan alltså kolla om han har en anmälan på sig, säger Bengt Landahl.

De poliser som åker fast förstår oftast inte varför det är så farligt att göra den här slagningen.

– Det är först när man sitter i rätten och förklarar detta med misstankeregistret som de säger ”Aha, så får man naturligtvis inte göra”.

Att söka på det egna personnumret i polisens register har varit olagligt i många år. Men det var först för ett par år sedan som polisen i och med ny teknik började kontrollera att de anställda inte misskötte sig.

– Alla som använder systemet har fått information och det kommer upp en massa varningsflaggor. Men sedan är det ändå någon som av obetänksamhet gör detta.

Varför? Det är ju ändå olagligt.

– Jag har inget bättre svar än att man har varit van vid att kunna göra det, säger Bengt Landahl.

Han tycker inte det är särskilt anmärkningsvärt att 14 poliser i länet har åtalats eller fått böter för det här brottet. Det är så här det ser ut i landet.

– Och i 99 fall av 100 är det av ren obetänksamhet. Men det är ändå märkligt att poliserna inte har lärt sig, säger Landahl.

Alla åker fast

Polisens multifrågor (PMF) heter det aktuella systemet. Det fungerar som en portal till en mängd andra datasystem inom polisen.

Genom att slå in personnumret på exempelvis en misstänkt person kan man få fram massa uppgifter om denne.

Det är förbjudet för poliser och andra anställda inom polisen att slå på det egna personnumret, om det inte har med arbetet att göra.

Poliserna får flera varningar om att förfarandet är olagligt.

Polisen har sedan några år tillbaka en teknik som automatiskt avslöjar den som slår på det egna personnumret. Rikspolisstyrelsen tittar nu på hur man helt ska kunna ta bort den möjligheten.

I PMF kommer man åt bland annat dessa register:Vägtrafikregistret (uppgifter om körkort).

Allmänna spanings-registret.

Polisens person- och adressfråga.

Centrala vapenregistret.

Efterlysta personer.

Efterlysta fordon.

Fordonsinnehav.

Misstankeregistret.

Brottsregistret.

Spaningsregistret.

Mer läsning

Annons