Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i Sydnärke förde in sprit olagligt

En lokalpolitiker i Sydnärke döms att betala skatt för att olagligen ha fört in sprit och vin i landet. Politikern har bestridit beslutet och menar att det handlar om ett misstag. Han tänker dock lösa ut spriten i Göteborg.

Annons

Den 21 april i år stoppades ett svenskt lastfordon av Tullverket i Göteborg. Vid kontrollen hittades 33 pallar alkoholvaror adresserade till cirka 330 mottagare i Sverige.

I lasten fanns bland annat tolv liter spritdrycker och tio liter vin adresserade till lokalpolitikern i Sydnärke.

Med transporten fanns inte några dokument som intygade att lasten var anmäld till Skatteverket på korrekt sätt.

– Jag har inte beställt spriten. Det var väl någon som jävlades med mig, säger politikern.

Den undersökning som tullåklagaren har gjort tyder dock inte på något annat än att det är han som är beställare och mottagare av alkoholen. Tullverket beslutade att lokalpolitikern måste betala 2 500 kronor i skatt för alkoholvarorna, 22 liter.

Överklagan avslogsPolitikern överklagade beslutet till förvaltningsrätten den 10 juni. I överklagan anför politikern att han inte dricker sprit och han tycker inte om sprit. Han har inte betalt för någon sprit och han har inte beställt någon sprit, hävdar han.

Nu har förvaltningsrätten avslagit politikerns överklagan.

Hur ser du på domslutet? – Jag har betalat in det där och jag tänker åka och hämta spriten, den ligger i Göteborg, säger lokalpolitikern.

Men du tyckte ju inte om sprit? – Jag kan ge bort den. Jag har ju betalat in, säger han.

Tänker du inte driva ärendet vidare om det inte är du som har beställt spriten? – Nej, det har jag inte tid med, inte lust med och inte ork med, säger politikern som nu har slängt bort pappren med domen.

Han anser dock fortfarande att domen är felaktig. Möjligen kan misstaget bero på att husnumret i hans adress var felaktigt angiven, det skiljde två siffror, menar han.

– Det är klart att domen känns irriterande, men vad kan jag göra? frågar han sig.

Av fraktsedeln framgår att spriten och vinet skulle till politikern i fråga. Som särskilda transportinstruktioner anges dessutom att politikern ska meddelas snarast per telefon när varorna anlänt.

Det framgår även av fraktsedeln att alkoholen inte ska betalas vid utlämnandet utan sannolikt är varorna redan betalade, konstaterar tullåklagaren.

Mer läsning

Annons