Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker och tjänstemän från Bergslagen samlas i stor Europa-konferens

På fredag arrangeras Europaforum 2017 - en konferens om Bergslagens framtida sammanhållningspolitik. Bakom detta finns Intresseföreningen Bergslaget och Central Sweden.

Annons

Politiker och ledande tjänstemän i Intresseföreningen Bergslagets 27 medlemmar i de fem Bergslagslänen kommer att sammastråla för en heldag i Conventum i Örebro den 7 april. Medlemmarna är kommuner och regioner i Bergslagen.

Till den 1 januari 2018 ska EU-kommissionen presentera ett förslag till långtidsbudget för perioden efter år 2020. Sverige beräknas få cirka 20 miljarder kronor från EU till regionala utvecklingsfonden och Socialfonden i nuvarande programperiod 2014-2020.

– Men vi vet redan nu att EU:s totala budget kommer att vara mindre inför nästa programperiod. EU:s sammanhållningspolitik är EU:s viktigaste verktyg för att skapa en långsiktigt hållbar tillväxt i Europa, Sverige och i Bergslagen. Det är därför oerhört viktigt att vi tillsammans i Bergslagen verkar för att vi får del av EU-medlen också i nästa programperiod efter 2020, säger Anders Edström, verksamhetschef i Intresseföreningen Bergslaget, i ett pressmeddelande.

– EU-medlen är strategiskt viktiga och innebär ett mervärde för att skapa innovation, konkurrenskraft, internationalisering och långsiktigt hållbar tillväxt i hela Bergslagen. Europaforum är en viktig arena för att mötas och samtala samt utveckla en gemensam strategi i denna viktiga framtidsfråga för Bergslagens utveckling.

I programmet på fredag ingår bland annat rubriker som "Så har strukturfonderna förändrat Bergslagen" och "Bergslagens och Sveriges position inför EU:s nästa budgetperiod" samt en paneldiskussion där Irén Lejegren (S), Region Örebro län, Sofia Jarl (C), Region Dalarna, Jens Nilsson (S), ledamot i Europaparlamentet och Catarina Segersten Larsson (M), representant för Strukturfondspartnerskapet för Norra Mellansverige och Region Värmland, ska diskutera kring temat effekter och framtid kring EU:s sammanhållningspolitik.

Annons