Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor: Alla partier kan lära sig av Piratpartiet

– De lyfter frågor som är viktiga, men som fått för lite utrymme.
Det säger Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

Annons

– Det är ett nytt parti som har ett ganska starkt stöd indirekt. Men fotarbetet som lokalpolitiken kräver kan vara krävande och svårt att få folk att ställa upp på, säger Jan Olsson om att Piratpartiet i Örebro inte kandiderar i de lokala valen nästa år.

– Jag tror inte att allmänheten är särskilt insatt i de här frågorna. Andra saker ligger närmare dem. Det är en utmaning för Piratpartiet, att ragga röster från de breda folklagren.

Olsson tror att informationspolitik diskuteras sällan i politiken i länet och att Piratpartiet behöver fler händelser som tydligt visar de problem partiet upplever och pekar på, som åtalet mot Pirate Bay.

Vad kan de etablerade partierna lära sig av piratpartiet?

– Alla partier kan lära sig mycket. De har visat att man på väldigt kort tid kan mobilisera i ett antal frågor och få starkt väljarstöd. Det är intressant att det går att göra. Vi har sett det förut med Ny Demokrati.

Olsson menar att Piratpartiet är modernt och har en skicklig retorik, om än i bland för snävt, både när det gäller opinionsarbete och frågorna som drivs. Han ser dem som en möjlig start på en trend av fler enfrågerörelser. Som bildas, går in och ”rättar till” problem och sedan lägger ned. För att sedan kanske återuppstå för nya punktinsatser.

– Jag är nyfiken på om Piratpartiet visar vägen för ett nytt sätt att jobba.

Mer läsning

Annons