Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prostatacancer - en gåtfull sjukdom

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland svenska män. Det är också den cancersjukdom som tar flest liv bland männen. Inte konstigt då att frågorna är många och oron stor.

Annons
Hans Jansson berättar om sin prostatacancer. Sjunger i kören Örebro Sångargille.

PSA-mottagningen på USÖ har varit i gång i ett halvår. Här kan män få vägledning om PSA-provtagning och svar på andra frågor om prostatacancer.

Men ofta har frågorna inget entydigt svar. Det beror på att prostatacancer är en på flera sätt gåtfull sjukdom.

Stora grupper av patienter kan nämligen leva länge trots att de bär på prostatacancern. De kan till och med leva så länge att de inte dör av cancern utan av andra orsaker.

– Detta är en sjukdom som främst drabbar äldre män. Många är över 75 år och kommer att kunna leva många år till, säger Ove Andrén, chef på urologkliniken och kirurg specialiserad på att operera bort prostatakörteln.

Till detta ska läggas att det inte alltid är lätt att fastställa att det rör sig om cancer. Förhöjda halter av proteinet prostataspecifikt antigen (PSA) kan vara ett tecken på cancer, men behöver inte vara det. Det kan också till exempel tyda på att prostatakörteln är inflammerad eller godartat förstorad.

Ett prov från själva körteln i kombination med PSA-prov ger ett bättre svar. Men även om läkaren kan konstatera cancern är det inte alltid så att kirurgi eller strålning är effektivt. Dessutom kan både kirurgi och strålning föra med sig potensproblem och problem med att behöva gå och kissa ofta.

Alla dessa frågetecken ska ställas mot att många män blir botade från prostatacancern genom operation eller strålning.

– För den enskilda spelar naturligtvis inte statistiken någon roll. Då är det enda viktiga vilken behandling som kan tänkas vara den bästa för dem, säger Ove Andrén.

Tillsammans med bland andra Nina Grundel, sjuksköterska med ansvar för PSA-mottagningen på USÖ, arbetar han för att ge patienterna så bra kunskap som möjligt. Det avgörande beslutet är alltid patientens.

Fotnot: PSA-mottagning finns också på Lindesbergs lasarett, och kommer att öppna på Karlskoga lasarett i början av nästa år.

Mer läsning

Annons