Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiskt sjuk slipper fängelse för barnvåldtäkt

En 59-årig länsbo har dömts för flera våldtäkter på en pojke i nedre tonåren. Men mannen slipper fängelse eftersom han är psykiskt sjuk.

Annons

Övergreppen ägde rum under drygt ett år – från sommaren 2008 och fram till september 2009. Minst tio gånger hade 59-åringen sex med pojken på ett sätt som kan beskrivas som samlag.

Förutom den första gången handlade det alltid om sex mot betalning. Och då var det pojken som tog initiativet. När han behövde pengar sökte han upp mannen i hans bostad, står det i domen.

Nekar till brott

Under rättegången erkände 59-åringen att han haft sex med tonåringen vid några tillfällen. Däremot nekade han till brott eftersom han trodde att pojken var över 15 år.

Tingsrätten tror inte på den förklaringen. Det är helt klart att mannen insåg att pojken var underårig, enligt domstolen. Han döms därför för våldtäkt mot barn vid minst tio tillfällen.

Medicinska förutsättningar saknas

En läkare har konstaterat att mannen är allvarligt psykiskt störd och att han även var det när han gjorde sig skyldig till våldtäkterna.

Trots det menar läkaren att 59-åringen inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård. Det finns inga medicinska förutsättningar för det.

Den åsikten delar även tingsrätten och dömer honom därför till skyddstillsyn. Endast när det finns synnerliga skäl kan man döma en allvarligt psykiskt störd person till fängelse. Några sådana skäl fanns inte i det här fallet.

Våldtäkt mot barn kan annars ge mellan två och sex års fängelse.

Frivillighet sänker belopp

I domen noteras att det finns en mycket liten risk för att mannen ska begå nya brott av det här slaget. En skyddstillsyn med ett utökat stöd från samhället minskar den risken ännu mer, anser domstolen.

Inför rättegången hade pojken, via sin advokat, krävt mannen på 100 000 kronor i skadestånd. Tingsrätten prutar dock ned beloppet med tanke på att pojken frivilligt gick med på sex. Han får nu 80 000 kronor av 59-åringen.

Mer läsning

Annons