Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykologen: Berättelsen kan hjälpa andra

Psykologen Karin Johansson känner till liknande kränkningar som de som drabbat Linnea. Men Linnea är ovanlig på det sättet att hon vågar berätta.

Annons

Karin Johansson, psykolog och utredare på Barnens rätt i samhället (Bris), tycker det är bra när barn och unga höjer sina röster:

– Det är väldigt bra när någon berättar. Det hjälper många som inte vågar säga ifrån.

Med jämna mellanrum får Barnens rätt i samhället samtal och mejl från unga som blivit utsatta för kränkningar på internet. I vuxenvärlden finns ofta en brist på förståelse hur allvarligt näthatet drabbar.

Anonyma hot

– Eftersom det är anonyma hot och kränkningar sätter det i gång fantasier om vem som ligger bakom. Det går inte att känna sig trygg någonstans förrän det kommit fram vem som gjort det. Det är en kränkning som går utanför tid och rum, säger Karin Johansson.

Vuxna är många gånger långt efter ungdomar vad det gäller kunskap om hur internet fungerar.

Karin Johansson vill uppmana föräldrar och andra vuxna som kommer i kontakt med barn att bry sig mer och lära sig mer om internet.

– I dag är det många gånger så att den som barnen vänder sig till för att få hjälp vet mindre än barnet om hur internet fungerar, säger Bris-psykologen.

Mer läsning

Annons