Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakt besked till barnen

"Det var egentligen inte så mycket att fundera över när det gällde beskedet till barnen”

Annons

Öppenhet och ärlighet hjälper när barn ska få ett smärtsamt och ofattbart besked. Ge raka svar på barns raka frågor! Så tänker Therese Bergstedt och minns när hon berättade för döttrarna Fanny och Felicia att hon hade bröstcancer.

Cancer är inte bara mörker och omedelbar död. Sjukdomen kan få den sjuka och hennes kära att glädjas åt nuet. Sex år har gått sedan Therese fick veta att hon hade cancer. Det började med att hon fick ont i ryggen.

– Jag hade fått en knöl under armen och kunde inte gå utan att få ryggsmärtor.

Hon tog kontakt med läkare, och fick senare veta att hon hade en cancer som senare skulle sprida sig till skelettet. Therese var då 32 år och mamma till döttrarna Fanny, nio år och Felicia, sju år.

När Therese berättar om sin sjukdom vill hon inte mörka något. Inte bara hennes ord utan hela hennes kroppsspråk utstrålar styrka och mod. Det handlar om styrkan och modet är göra det bästa av livet.

– Jag insåg att det var enklast för alla att vara öppen och ärlig. Jag minns hur jag, min man och barnen låg i sängen och jag berättade sanningen för dem.

En av döttrarnas första reaktion var omedelbar:

– Ska du dö nu mamma, frågade hon.

Svaret från mamma Therese var ett lugnt ”nej”. Hon skulle inte försvinna från sina döttrar, deras pappa och Kumla där de bor. Livet skulle bara bli lite annorlunda jämfört med förr. Therese ville inte dölja något eftersom ovisshet ofta smärtar mer än en svår verklighet.

– Det var egentligen inte så mycket att fundera över när det gällde beskedet till barnen. Givetvis fick jag lägga mig på deras nivå när jag talade med dem om cancern.

– De fick följa med på sjukhuset och vara med när jag fick strålning. Felicia ville först inte vara med, men sedan ändrade hon sig. När jag fick strålning kallade jag strålarna ”vita riddare” som skulle hjälpa mig när jag var sjuk, minns Therese.

2004 togs en ”tårtbit” av hennes bröst bort. 2007 kom bröstcancern tillbaka, och då tog läkarna bort hela bröstet.

– Jag tappade hår och bar sjal överhuvudet i stället för peruk, säger Therese.

Barnen accepterade det svåra. På något sätt begrep de vad mamma och pappa, släkten och alla vänner talade om. Trots att läkare inte längre kan konstatera bröstcancer hos henne blir hon aldrig friskförklarad, eftersom cancer finns i skelettet.

– Var tredje vecka får jag antikroppar på USÖ.

Du ser ljust på tillvaron, men vad kan man säga till en cancersjuk som saknar mod – och till den cancersjukas omgivning som kanske också saknar mod?

– Försök, även om det är svårt, att vara positiv. Skriv gärna uppmuntrande meddelanden på lappar som du kan se varje dag. Det kanske verkar löjligt, men det hjälper i längden, säger Therese.

Fanny och Felicia är i dag 15 år och 13 år. De är tacksamma för att Therese och alla andra var raka och ärliga när deras mamma fick cancer.

– Det är bäst att vara öppen. Det är bäst att vara enkel och säga som det är. Det är fel att tro att livet tar slut när någon får cancer. Livet tar absolut inte slut!

Detta säger både Fanny och Felicia. De faller varandra i talet och tvekar inte alls. De vill berätta för alla som läser dessa rader att livet kan vara normalt – även om någon har cancer.

– Vi är vana vid att veta att mamma har cancer. Sjukdomen hindrar inte vår familj från att göra saker som andra familjer gör.

Det är omöjligt att veta hur familjen Bergstedt hade levt om inte cancerbeskedet kommit för sex år sedan, men de bildar en kvartett där alla tänker på varandra. Visst förekommer mindre konflikter ibland, men kramarna är också många.

Fanny och Felicia ger ett exempel på hur Therese tänker – till allas glädje.

– Hon gör saker direkt. När vi talade om att göra en resa bestämde hon genast och bokade en resa till Mauritius.

Prostatacancer är vanligare än bröstcancer. Kvinnor blir kallade till undersökning, men män blir inte kallade. Din kommentar?

– Självklart bör alla män också kollas! Det är viktigt att övertyga män om att det är mycket viktigt att undersöka sig, säger Therese.

Tillsammans. Mamma Therese förbereder sin mans födelsedag. Tillsammans med barnen Fanny och Felicia plockar hon löv som ska användas som bordsdekoration.

Mer läsning

Annons