Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport: Så aktiva är rasisterna i länet

Nazistiska Svenskarnas parti satsar i hela landet och i Karlskoga ställer 25-årige Patrik Fridén upp i valet för partiet.
– Jag hoppas för Karlskogas del att vi har en sund befolkning som väljer partier som står för en demokratisk samhällsutveckling, säger Sven-Olov Axelsson, kommunalråd (S).

Annons

På onsdagen presenterade Stiftelsen Expo sin sjätte årsrapport om den den rasideologiska miljöns aktiviteter i Sverige, Intolerans 2013. Resultatet visar att det aldrig varit så många aktiviteter i landet som nu. Expo ser en ökning med 28 procent från 2012.

Med aktiviteter menas i det här fallet propagandaspridning, manifestationer, social aktivitet, kampförberedande, föredrag, kommunpolitik, demonstrationer och konserter. Det är framför allt propagandaspridningen som ökat i landet. Den har ökat med 40 procent.

Framför allt ser Expo att aktivitetsökningen är kopplad till två organisationer: Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti där det sistnämnda står för flest aktiviteter.

I Örebro län har aktiviteterna ökat från 66 stycken 2012 till 112 förra året. I Karlskoga som 2012 inte hade någon aktivitet noterad, har Expo nu räknat till 21 och det är Svenskarnas parti som står bakom alla. Det är också i Karlskoga som Svenskarnas parti ställer upp i valet med ett enda namn, Patrik Fridén.

– Jag har ingen aning om de är många eller ej. Jag har inte sett dem, säger Sven-Olov Axelsson, socialdemokratiska kommunalrådet i Karlskoga. Men jag hoppas på Karlskogas sunda befolkning.

Det låter lite passivt?

– Kan så vara, men vi har inte diskuterat frågan än, säger Sven-Olov Axelsson. Men det är inget bra, det kan jag säga.

Mer läsning

Annons