Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapporten som krossar myt om föräldraledighet

I familjer där kvinnan tjänar mest är det vanligare att avstå en betydande del av inkomsten för att vara föräldralediga än om mannen har högsta inkomsten. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Annons
Rapporten motsäger den vanliga uppfattningen att männens kortare föräldraledighet beror på att de tjänar mer och därför också förlorar mer på att vara hemma med barn.

Slutsatsen motsäger den vanliga uppfattningen att männens kortare föräldraledighet beror på att de tjänar mer och därför också förlorar mer på att vara hemma med barn.

Enligt rapporten är det därför mer effektivt att stärka mammors position på arbetsmarknaden än att ge män ekonomiska incitament att stanna hemma längre.

Rapportens slutsatser i korthet:

1. Om mamman är högskoleutbildad fördubblas sannolikheten för att föräldrapenningen tas ut jämställt. Om pappan har högre utbildning än mamman minskar sannolikheten kraftigt.

2. Om mamman är höginkomsttagare fördubblas sannolikgeten fö ett jämställt uttag. Om det är pappan som är höginkomsttagare minskar sannolikheten.

3. De viktigaste faktorerna är utbildning och inkomst. Men 80 procent av paren där mamman har en längre högskoleutbildning delar ändå inte jämställt på föräldrapenningdagarna. Detsamma gäller för 72 procent av paren där mamman är höginkomsttagare. 

SIFFROR FÖR ÖREBRO LÄN

Kvinnornas andel av föräldrapenningen 2012(Andelen nettodagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning för vård av barn.)

Askersund: 76 procent

Laxå: 75

Degerfors: 75

Karlskoga: 79

Hällefors: 76

Ljusnarsberg: 78

Lindesberg: 78

Örebro: 76

Nora: 76

Lekeberg: 76

Kumla: 74

Hallsberg: 74

(Källa: Försäkringskassan)

Andelen jämställda föräldrar (2012):

Askersund: 12 procent

Laxå: (Ingen uppgift)

Degerfors: 11

Karlskoga: 6

Hällefors: 12

Ljusnarsberg: (Ingen uppgift)

Lindesberg: 4

Örebro: 14

Nora: 9

Lekeberg: 7

Kumla: 9

Hallsberg: 15

Örebro län: 12 procent (plats 12 av 21 i Sverige)

(Källa: Försäkringskassan)

Klicka här för mer statistik om föräldrapenning  från Försäkringskassan.

(TT/NA)

Mer läsning

Annons