Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasen ger inga högre krav på taken

Det blir inga förändringar i hur mycket snö ett tak ska klara i Örebro län. Det menar Boverket i sin kommande utredning och slår i stället fast att takrasen berodde på fel i konstruktionerna.

Annons

Så gott som dagligen rasade tak in runt om i landet efter den ovanligt snörika vintern i södra Sverige. Det fick miljöminister Anders Carlgren att ryta till.

– Folk ska kunna lita på att byggnaderna de kliver in i ska hålla. Det går inte att skylla på att det varit så mycket snö.

– Det har brustit i byggherrarnas kontroll, sa ministern då och delade ut en rejäl känga.

Snabbutredning

Följden av takrasen blev att Carlgren bad Boverket och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut att snabbutreda.

Den första rapporten kommer den 1 juni men NA kan redan nu berätta att det inte kommer att bli några förändringar av hur mycket ett tak ska tåla för snömängder i Örebro län.

– Det finns ingen anledning för oss att föreslå några sådana förändringar. Takrasen har berott på konstruktions- och formel, säger Nikolaj Tolstoj som är enhetschef på Boverket.

Tolstoj delar alltså Carlgrens uppfattning om att det inte är snömängden i sig som varit problemet. I stället betonar han kravet på att fastighetsägaren tar sitt ansvar och kalkylerar med riskerna.

– Detta gäller inte minst på stora tak med stor spännvidd. Ibland räknar man med att en del av snön ska blåsa av taken men så är det inte alltid på de stora taken.

Upp till ägaren

Sedan 80-talet är det upp till fastighetsägaren att sköta tillsynen på taken och därmed undvika rasen. Någon kontroll från till exempel kommunen finns inte i dag.

Men i Anders Carlgrens åtgärdsplan finns också förslag på en ny Plan- och bygglag som ställer större krav på fastighetsägaren. Den nya lagen är tänkt att träda i kraft den 2 maj 2011.

Mer läsning

Annons