Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfull som friats för han var asiat fälls nu

Den man som friades för rattfylleri, delvis för att han var asiat, fälls nu av hovrätten som menar att mannens etnicitet inte har någon betydelse.

Annons

NA kunde i slutet av förra året berätta om en länsbo som friades för rattfylleri, dels på grund av förklaringar om så kallad eftersupning – men också på grund av att mannen var asiat.  Mannen, som hade 1,64 promille alkohol i kroppen cirka en timme efter bilfärden, hävdade att han druckit ett glas öl innan bilfärden och tre glas whisky när han kom hem, vilket vittnen hävdade under utredningen. 

Och mannens advokat menade att personer med asiatiskt ursprung reagerade annorlunda på alkohol jämfört med till exempel européer. Advokaten, som läst om det på nätet, menade att asiater bland annat förbrände alkohol långsammare. Örebro tingsrätt gick på advokatens linje och mannen friades från misstankarna om grovt rattfylleri.

Tingsrätten menade att det inte var bevisat att mannen druckit alkoholen innan bilfärden, men också att den utvärdering Rättsmedicinalverket gjorde av mannens blod och urin inte var relevant för personer med asiatiskt ursprung eftersom den baserade sig på en modell med 16 försökspersoner av enbart västerländskt ursprung.

Men nu har Hovrätten kikat på fallet och de anser att bevisningen håller och att mannens ursprung inte är av avgörande betydelse. En toxikolog på Rättsmedicinalverket menar att genetiken inte har någon betydelse, utan att personer, oavsett var de kommer ifrån, reagerar olika på alkohol. Länsbon döms till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Mer läsning

Annons