Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnrikt förra året i Örebro län

Regn och rusk var vädrets melodi under förra året i Örebro län. Under 2012 regnade det 28 procent mer i vårt län än det gjorde genomsnittligt i länet under 30-årsperioden 1961-1990. Det är mer än i landet i stort, där nederbörden var 25 procent mer än normalt. Det visar statistik från SMHI.

Annons

Den senaste tiden har det varit stora skyfall runt om i Sverige. Intensivare skyfall och större nederbördsmängder totalt är något som blivit allt vanligare. De senaste 10 åren har det regnat i genomsnitt 9 procent mer i Örebro län, än under perioden 1961–1990, som är den jämförelseperiod som används internationellt.

– Förra året blev ett av de nederbördsrikaste någonsin. Klimatförändringarna förväntas leda till både häftigare och mer ojämn nederbörd i Sverige, säger Pär Holmgren, meteorolog, författare och föreläsare i klimatfrågor.

SMHI anger två olika scenarier för globala utsläpp av växthusgaser. Enligt dessa scenarier förväntas årsnederbörden i länet vid nästa sekelskifte öka med 14 respektive 16 procent, jämfört med under perioden 1961–1990.

Förra året var det också varmare än normalt. Medeltemperaturen i Örebro län var 5,8 grader, vilket är 0,7 grader högre än genomsnittet för perioden 1961–1990.

– Återigen har vi haft ett år som kvalar in bland de tio varmaste någonsin. Den globala uppvärmningen syns allt tydligare i statistiken, säger Pär Holmgren.

Mer läsning

Annons