Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäl prisökning på fritidshus

Priserna på fritidshus har stigit med 43 procent i Sverige de senaste fem åren. Här i länet är fritidshusägarna i Lindesbergs kommun de största vinnarna, medan fritidshusen i Örebro kommun haft den minsta prisökningen.

Annons
Attraktivt. Sjönära stugor höjer värdet på fritidshusen i Lindesbergs kommun.ARKIVBILD: SOFIE ISAKSSON

Det visar en färsk landsomfattande statistik som mäklarkedjan Fastighetsbyrån tagit fram.

– Snittpriserna i Lindesbergs kommun har dubblerats på fem år jämfört med övriga landet. Där är ökningen 97 procent. I Örebro kommun ligger prisökningen bara på 26 procent, säger Fredrik Molin på Fastighetsbyrån i Örebro.

Varför är skillnaden så stor?

– I Örebro kommun hittar vi inte så många fritidshus med extremt bra lägen. I Lindesbergs kommun finns det däremot gott om små, fina sjöar med strandläge. Det är det som köparna vill ha, svarar han.

Totalt ligger prisökningen på fritidshus i Örebro län över rikssnittet. Västernorrland och Dalarna ligger i topp – Kronoberg i botten.

– Vi kan inte redovisa kommun för kommun. Underlaget är för litet. Men rent generellt kan man säga att de län och kommuner som haft störst prisökning på fem år hade relativt låga snittpriser i utgångsläget, förklarar Fredrik Molin.

Vad krävs för ett bra pris?

– Förutom sjönära läge vill köparna ha bekvämligheter som el och rinnande vatten. Men det gör inget om det saknas en modern toalett. Många upplever en viss charm med ett utedass, svarar han.

Mer läsning

Annons