Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordförsäljning föralkohol och jordgubbar

Var åttonde svensk kliver in på ett Systembolag i dag. Räkna med långa köer, och att din favoritsnaps kan vara slutsåld.

Annons

– Förra året besökte 1,1 miljoner kunder våra butiker dagen innan midsommarafton, vilket är den högsta siffran någonsin. Även om det ofta är vädret som styr hur vi handlar är min rekommendation att handla tidigt i veckan om man har möjlighet, säger Rebecka Blomberg, pressekreterare på Systembolaget i ett pressmeddelande.

Alkoholfritt ökar

Försäljningen under midsommarveckan ökar rejält. Vinförsäljningen ökar med 50 procent och ölförsäljningen fördubblas. Alkoholfria alternativ ökar ännu mer – 200 procent. Men föga förvånande står det kryddade brännvinet för den största ökningen. 175 000 liter säljs under fyra dagar. Samma mängd tar vanligtvis 14 veckor att sälja.

Totalt köpte svenskarna 1 300 000 liter ren alkohol under midsommarveckan förra året, en ökning med 77 % jämfört med en normalvecka.

Jordgubben populärast

Alkoholförsäljningen må skjuta i höjden i veckan. Men till midsommarmaten är det inte snapsen som svensken helst vill ha – utan jordgubben.

Nästan alla svenskar kommer att tugga i sig det röda bäret på midsommarafton. Enligt en undersökning från Bärfrämjandet och Svenskt sigill svarar 96 procent att jordgubben finns med på matbordet.

"Räcker åt alla"

Och den som är ute i sista stund behöver inte oroa sig.

– Det finns svenska jordgubbar så att det räcker åt alla i midsommar, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare inom LRF-GRO i ett pressmeddelande.

Den stora tillgången på jordgubbar i landet beror på att våren var ovanligt varm. Under midsommar kommer svenskarna att äta över två miljoner liter jordgubbar.

Mer läsning

Annons