Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlåg arbetslöshet i länet

Arbetslösheten i Örebro län har inte varit så låg på fem år som den är nu. Även ungdomsarbetslösheten har minskat kraftigt.

Annons
Arbetslösheten sjunker i länet

I april var arbetslösheten i Örebro län 8,6 procent (11 870 personer) av arbetskraften. Det är en minskning från 9,4 procent för ett år sedan och 1 183 personer färre. I genomsnitt i hela landet är andelen 8,0 procent. Även den här månaden är det Hällefors kommun som har den största förbättringen med en arbetslöshet som minskat från 12,6 till 10,4 procent på ett år.

— Arbetsmarknaden blir allt bättre. Vi har inte haft så här låg arbetslöshet i länet sedan februari 2009 då andelen var 8,4 procent, konstaterar arbetsförmedlingschef Sari Harju.

452 färre ungdomar är arbetslösa

Ungdomsarbetslösheten i länet har minskat från 18,9 procent av arbetskraften 18-24 år för ett år sedan, till 16 procent. 452 färre ungdomar är arbetslösa än för ett år sedan. Sedan november 2013 har ungdomsarbetslösheten varit lägre varje månad, både jämfört med samma månad för ett år sedan och jämfört med månaden innan. Ingen månad de senaste två åren har ungdomsarbetslösheten varit lägre än den är just nu. Den största förbättringen av ungdomsarbetslösheten i april hade Hällefors, där ungdomsarbetslösheten minskat från 25,6 procent för ett år sedan till 17,9 procent. Bland de ungdomar som är inskrivna i länet som arbetslösa har en fjärdedel högst förgymnasial utbildning.

— Det är viktigt att slutföra sin utbildning. Ju högre utbildning, desto lättare är det att få ett arbete, säger Sari Harju.

Fler lediga jobb anmäldes till Arbetsförmedlingen

Det anmäldes 312 fler lediga jobb till Arbetsförmedlingen i länet i april jämfört med för ett år sedan. Nästan 10 procent av de lediga jobben fanns inom handel.

— För ungdomar som söker jobb är det bra att handeln efterfrågar personal. Handeln har varit en bra ingång till arbetsmarknaden. Ofta finns här jobb som inte kräver eftergymnasial utbildning, säger Sari Harju.

– Ungdomar saknar ofta nätverk och arbetslivserfarenhet. Då är det viktigt att fylla på sitt CV för att öka chanserna till ett arbete. Varje arbete, praktik eller föreningsaktivitet är en viktig erfarenhet att lägga till på sitt CV. Att ha bra utbildning och någon form av arbetslivserfarenhet och referenser gör att man blir attraktivare hos arbetsgivare, förklarar Sari Harju. (NA)

Mer läsning

Annons