Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstort beslagav drogen mefedron

Polisen i Örebro har avslöjat en rekordstor smuggling av drogen mefedron.

Annons

Totalt gäller tillslaget 600 gram som beställts via internet. En man och en kvinna i 20-årsåldern åtalas för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Mannen bor i Örebro och kvinnan i norra länsdelen.

De misstänks vid minst fem tillfällen ha gjort beställningar från England, via internet. En del av narkotikan har hunnit säljas, resten finns i beslag.

– 600 gram mefedron är en stor mängd. Vid dosering kan det handla om upp till 8 000 doser, säger kammaråklagare Inger Sandström i Örebro.

Utredningen har skett under sekretess, därför har det tidigare inte avslöjats hur stor mängden är.

Ett gram beräknas kosta omkring 500 kronor vid försäljning till missbrukare.

– I missbrukarledet kunde det handlat om minst 300 000 kronor, säger åklagaren.

Avslöjandet av smugglat mefedron är det största hittills i länet och ett av de större i landet.

Tidigare i år avslöjade polisen i Uppsala hantering av 300 gram som då räknades till de större avslöjandena i Sverige. I Örebro rör det sig om det dubbla.

De misstänkta åtalas för att ha köpt, för att sälja, till viss del också köp för eget bruk.

Beställningarna ska ha skett mellan januari och april i år.

– Brottet är grovt med hänsyn till den stora mängden och arten av narkotika. Plus att beställningarna ingått i en verksamhet av stor omfattning och under lång tid, säger Inger Sandström.

Svea hovrätt har i en tidigare dom satt gränsen för grovt narkotikabrott vid 15 gram, då det gäller mefedron och här handlar det om 600 gram.

Enligt åklagaren har ingen av de misstänkta erkänt. Kvinnan har sagt att mannen haft ansvaret och mannen tvärtom.

Polisen och sjukvården har flera gånger varnat för mefedron som en livsfarlig drog. Medlet säljs uteslutande på internet. Flera dödsfall har inträffat efter bland annat medvetslöshet och andningsstopp.

Som bevis vid rättegången har åklagaren exempelvis beslag av förpackningar, sprutor, kanyler, utdrag från telefonsamtal, kontoutdrag och utlandsbetalningar.

Båda de misstänkta sitter häktade.

Mefedron

Mefedron är syntetiskt framställd narkotika som kan ge hallucinationer och medvetslöshet. Hög puls, svårigheter att andas, förhöjt blodtryck och kramper förekommer också.

Mefedron sprids framförallt via internet. Medlet injiceras eller snortas, en form av sniffning, på samma sätt som kokain.

Mer läsning

Annons