Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikslarm efter polisskott

Polisens bombgrupp från Stockholm kallades till Örebro under natten mot söndagen för att förstöra ett misstänkt föremål som hittades efter en trafikolycka i norra delen av Örebro län under lördagen. Tidsmässigt kan olyckan ha en koppling till ramningen av en polisbil i Karlskoga på lördagsmorgonen.

Annons

Vid halv sju på lördagsmorgonen körde en personbil av vägen och voltade på riksväg 63 vid Backarna, strax söder om Kopparberg. Blien blev helt demolerad, men när polisen kom till platsen fanns ingen kvar vid platsen. Men i bilen gjordes ett fynd som misstänktes vara explosivt material. Hur det såg ut vill inte polisen beskriva, mer än att det var förpackat på ett sådant sätt att det verkade misstänkt.

– Vi tog det säkra före det osäkra och kallade hit bombgruppen från Stockholm, säger Lotta Lindblad, länsvakthavande befäl vid polisen i Örebro.

Under natten till söndag

fördes det misstänkta föremålet till polishuset i Lindesberg. Därefter transporterades bilen till polisens förvaring i Örebro. Det misstänkta föremålet fördes till en plats utanför Örebro där det oskadliggjordes. Brandbilar, ambulanser och polisbilar fanns med under transporten av föremålet och när det förstördes. Helt enligt föreskrivna regler. Huruvida fyndet var sprängmedel eller inte, kan inte polisen spekulera i.

– Bombgruppen sköt sönder föremålet. Mer vet vi inte, säger Thomas Ginghagen, länsvakthavande befäl vid Örebropolisen på söndagsförmiddagen.

Det har inte förekommit några hot i samband med fyndet av det misstänkta föremålet, men enligt Thomas Ginghagen kan man anta, men inte bekräfta, att det finns ett samband med den stulna lastbil, som vid två tillfällen rammade en polisbil, två timmar tidigare i Karlskoga. Gärningspersonerna som körde lastbilen som rammade polisbilen, flydde från platsen. Trots sökning med hund fanns inga spår efter dem.

– Tiden stämmer. Bilen skulle kunna ha hunnit till Kopparberg från Karlskoga på den tiden. Det är åtta mil, säger Thomas Ginghagen.

Den voltade bilen i Kopparberg

är registrerad på ett företag i Malmö och har inte rapporterats stulen. Polisens tekniker säkrade under söndagen blodspår i den stulna lastbilen i Karlskoga.

– Nu utredes om blodet kan komma från en skottskada eller exempelvis från glassplitter från en ruta som krossades på lastbilen, säger Thomas Ginghagen.

Polisen i Örebro har utfärdat rikslarm efter personer som kan tänkas söka vård efter skott- eller splitterskador. Teknikerna söker även efter spår i den voltade bilen.

Mer läsning

Annons