Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikstrafiken drar in stöd till Genvägen

Efter 2011 vill Rikstrafiken inte längre ge några pengar till persontågstrafiken på Genvägen mellan Ludvika-Kristinehamn.

Annons

– Nuvarande avtal löper ut i juni 2011. Vi är beredda att finansiera Genvägen ytterligare ett halvår för att underlätta övergången till ett helt regionalt ansvar för tågtrafiken, säger Ulf Lundin, generaldirektör på Rikstrafiken.

Kommunerna Hällefors, Filipstad, Storfors och Kristinehamn framhåller nu i ett gemensamt brev att utan Rikstrafikens pengar hotas framtiden för Genvägen och persontågstrafiken i Bergslagen.

– Vi vill satsa på att bygga ut trafiken, men måste ha Rikstrafiken med oss för att klara det, säger Hällefors kommunalråd Ritha Sörling (S).

Även Intresseföreningen Bergslaget uttrycker oro och uppmanar Rikstrafiken att ge fortsatt minst samma stöd till tågtrafik i Bergslagen.

År 2006 bestämde statliga Rikstrafiken att satsa 8,25 miljoner kronor i Genvägen till 2011. Tågen passerar bland annat Hällefors och Ljusnarsberg.

Rikstrafiken anser nu att Genvägen inte uppfyller uppdraget om ett persontrafiksystem ur ett interregionalt perspektiv. Genvägen är mer av lokalt intresse, enligt Ulf Lundin.

Mer läsning

Annons