Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för trafikkaos- så läggs trafiken om

Folkfesten på lördag beräknas samla mellan 20 000 och 30 000 människor i centrala Örebro. Så räkna med trafik- och parkeringskaos.

Annons

– Vi uppmanar alla örebroare att lämna bilen hemma och gå, cykla eller ta bussen till centrum. Och var på Järntorget i god tid, säger Jörgen Svensson, chef för kommunens trafiksektion.

Några råd till besökare från andra orter?

– Det finns sex parkeringshus med drygt tusen platser som är kopplade till parkeringsledningssystemet. När de är fulla rekommenderar vi Conventumparkeringen på väg mot Gustavsvik eller gatuparkeringar på norr, väster och öster, svarar han.

Kommer det att finnas väl synliga p-hänvisningar vid varje infart?

– Nej, några sådana är inte planerade.

Även polisen uppmanar alla bilister att lämna bilen utanför själva stadskärnan.

– Många gator är av-stängda för biltrafik och där råder också parkeringsförbud under lördagen (se faktaruta), säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

– Det är viktigt att bilisterna i centrum ser upp när de parkerar på fredag kväll, så att det inte satts upp ett tillfälligt p-förbud. I värsta fall kan vi av säkerhetsskäl tvingas forsla bort en bil som står felparkerad, inskjuter Jörgen Svensson.

Går det att komma fram på lederna, alltså Östra Bangatan, Rudbecksgatan, Södra Grev Rosengatan och Trädgårdsgatan, under lördagen?

– Åk före klockan två på lördag eftermiddag innan kungakortegen kommer från Askersund, uppmanar Jörgen Svensson.

– Centrumleden ska fungera, inskjuter Torbjörn Carlson. Men det kan förstås bli köbildning i korsningen Trädgårdsgatan–Engelbrektsgatan när kungakortegen kommer.

Mellan klockan 13.30 och 16.00 är planen framför museet avspärrad liksom gångbanan mitt emot, mellan Tropic Zoo och Salong Engelbrekt.

– Respektera alla avspärrningar, ber Carlson. Bland annat kommer ingen att få vistas på Storbron mellan klockan 14 och 18 på lördagen.

Bussarna går som vanligt, med undantag för Centrumpendeln som är inställd och Flexbussen som inte kan ta körningar till och från Järntorget med omnejd.

Så läggs trafiken om

*Södra Strandgatan, Vasagatan, Nikolaigatan och Kyrkogatan kommer att vara avstängda för biltrafik mellan klockan 14 och 18.

*Engelbrektsgatan stängs av för biltrafik mellan Kungsgatan och Trädgårdsgatan klockan 13–17. Dessutom kommer Olaigatan att vara avstängd mellan Klostergatan och Slottsgatan klockan 15–24.

*Det är förbjudet att parkera på Engelbrektsgatan mellan Kungsgatan och Trädgårdsgatan från och med 20 augusti till och med 21 augusti.

*Kyrkogatan mitt emot Nikolaikyrkan 21 augusti klockan 00.00 fram till klockan 18.

Olaigatan mellan Klostergatan och Slottsgatan den 21 augusti mellan klockan 15 och 24.

Källa: Örebro kommun

Mer läsning

Annons