Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risktagare i livet taroftare risker sexuellt

Bara hälften av unga mellan 15 och 29 år använder kondom vid nya sexuella kontakter. Det visar en ny nationell undersökning som presenteras på landstinget i Örebro i dag. 

Annons

I undersökningen Ung KAB09, som genomförts av Göteborgs universitet på uppdrag av Smittskyddsinstitutet, har 15 000 ungdomar i hela landet tillfrågats om sina kunskaper och attityder kring sex. Det är den största undersökningen i sitt slag som genomförts i Sverige.

Stor kunskap

Resultatet av studien visar bland annat att unga har stor kunskap om vikten av användning av kondom, men att kunskapen inte omsätts i praktisk handling. Bara cirka hälften av dem som har sex med en ny partner använder kondom. Här talar forskarna bakom studien om vikten av att förändra de ungas attityd. Sexuellt risktagande hänger samman med annat risktagande i livet - experimenterar man med droger och alkohol är risken också större att man tar risker vad gäller sex.

Nöjda med erfarenheter

– Studien visar att unga personer i stor utsträckning är nöjda med sina sexuella erfarenheter – ju högre självkänsla desto nöjdare. De som besvarade enkäten hade debuterat sexuellt vid ungefär 16 års ålder. Majoriteten av de svarande var nyktra vid den sexuella debuten och debuterade med någon de kände sedan tidigare. I studien deltar drygt 15 000 svarande i åldrarna 15–29 år från hela landet, Monica Ideström enhetschef på Smittskyddsinstitutet, i ett pressmeddelande.

I dag presenterar Ronny Tikkanen och Jonna Abelsson från Göteborgs universitet studien för verksamma inom kommun och landsting.

Mer läsning

Annons