Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rötmånad på ingång

Rötmånaden gör entré nästa vecka och då gäller det att vara extra noga med hygienen och våra matvaror så vi inte blir magsjuka.

Annons

Nästa vecka på lördag inleds rötmånaden (23 juli -22 augusti) och det är då som det brukar vara som varmast och fuktigast. Maten förstörs lättare och det är rena paradiset för bakterierna.

-Campylobacter, Salmonella och Ehec är de vanligaste bakterierna som folk drabbas av i slutet på sommaren och tidig höst, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Blir man sjuk yttrar sig det i kräkningar och diarré. För att undvika att smitta andra bör man stanna hemma minst ett dygn efter att man har blivit frisk.

RötmånadshändelserMats Lindblad antar att folk är ganska medvetna om att man ska tvätta händerna innan matlagningen och innan man äter. Däremot tänker de nog inte på hur de ska hantera köttet vid grillningen.

- Jag rekommenderar att man tar fram tillräckligt med tallrikar. Lägg inte tillbaka det grillade köttet på samma tallrik. Saften från det råa köttet ligger kvar.

Listan kan göras lång på vad man ska tänka på under rötmånaden som även kallas för hunddagarna. Dessa dagar har funnits i urminnes tider och det handlar om att solen står i närheten av Sirius, Hundstjärnan, vid periodens början. Enligt folktron kunde man vid den här perioden vänta sig så kallade rötmånadshändelser som till exempel vanskapta kalvar och andra missfoster.

- Det finns inte direkt någon bakgrund till det här, säger Mats Lindblad.

Bananflugor Han återgår till listan och uppmanar oss att hålla kylvarorna kalla när vi går från affären eller är på utflykt. Använd kylväskor.

- En liten stund är däremot inga problem.

Ett vanligt tecken på att rötmånaden har börjat är att bananflugorna plötsligt yr runt i köket. Då gäller det att höja noggrannheten av hanteringen av matvarorna.

Mer läsning

Annons