Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullande dödsfällor

Länsbussarna mellan Karlskoga och Örebro är rullande dödsfällor. Trots bälteskrav på sittande passagerare tillåts ståplats med Trafikverkets goda minne. Och pendlare rapporterar om fulla bussar både på mornar och eftermiddagar.

Annons

– Det är direkt förkastligt med stående passagerare, säger trafikpolischefen Bernt Larsson.

– Jag törs inte tänka på vad som kan hända om en av bussarna går av vägen i hög hastighet, fortsätter han. I går när den felande länken på E18 mellan Karlskoga och Örebro invigdes talades det varmt om arbetspendlingen i regionen. Och det är ju glädjande att antalet passagerare som väljer kollektivtrafiken ökar. Men ingen nämnde med ett ord förhållandena ombord på bussarna.

Har Länstrafiken blivit tagna på sängen – igen?

– Vi har förväntat oss ett ökat resande, men det är svårt att förutsäga antalet resenärer på varje enskild tur, svarar områdeschefen Thony Lundberg.

– Vi vill förstås att alla ska sitta. Det handlar både om säkerhet och komfort. Därför ska entreprenören sätta in ytterligare en buss så fort de upptäcker att alla sittplatser är upptagna. Först om förstärkningen ska permanentas på just den turen blir det en dialog mellan oss på Länstrafiken och entreprenören, fortsätter han.

Vad händer nu?

– Redan i dag förstärker vi avgången från Karlskoga klockan 06.40 och Örebro klockan 14.40 och försöker hitta fordon som ska förstärka avgångarna från Örebro även 15.40 och 16.10. Tyvärr kan jag inte säga när, bara att det ska ske så fort som möjligt, svarar Thony Lundberg.

– Vi har dessutom turen klockan 16.40 från Örebro under bevakning. När vi ser att det går tre-fyra dagar med stående passagerare i bussen måste vi agera. Jag lovar att resenärerna ska märka en skillnad redan på måndag. Men jag kan inte garantera att någon inte blir stående. Sån sierska är jag inte, fortsätter han.

Andra nyheter är att pendlingstiden mellan Örebro och Karlskoga minskar med fem minuter när den nya vinterturlistan kommer i december. Direktbussarna tar motorvägen i fortsättningen. Dessutom försvinner störningar i form av vägarbete mellan Karlskoga och Lekhyttan.

Mer läsning

Annons