Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir vädret i midsommar

Inget regn men inte heller pangväder.
– Räkna med ett typiskt mitt-emellan-väder i midsommar, säger meteorolog Anna Österman på SMHI.

Annons

Växlande molnighet med temperaturer runt 20 grader. Så kommer midsommarvädret att se ut i NA:s spridningsområde om SMHI:s veckoprognos stämmer.

–Just midsommarvädret är extra viktigt för många människor. Men det är inte lätt att göra en säker prognos en vecka framåt.

Prognoser efterfrågas

Midsommarvädret tillhör de mest efterfrågade. Därför har Anna Österman vid SMHI:s servicedesk bråda dagar. Frågorna kommer från såväl allmänheten som media. Hennes besked är att hon varken kan se några stora högtryck eller lågtryck i närheten av Sverige. Vilket betyder att sannolikheten för ett växlande typiskt svenskt midsommarväder är stor.

– Närke ligger i mellersta Svealand och prognoserna för nästa vecka börjar att ta form. Ju närmare midsommar ju bättre detaljprognos kan vi förstås lämna. Men det kommer inte att ösregna eller vara mulet, så mycket kan jag säga. Men det blir heller inget högsommartryck. Kanske kan det bli lite sol på morgonen och lite molnigare på kvällen, som det ofta är. Men för min del så tycker jag att det ser okej ut, säger Anna.

Information samlas in

Sammanlagt är det runt 20 meteorologer som arbetar på SMHI i Norrköping med att ställa prognoser. Alla prognoser görs genom insamling av data som beskriver aktuellt tillstånd i atmosfären, exempelvis temperatur, luftfuktighet och vind. Observationerna skickas sedan till olika centraler, där de sammanställs till en analys, alltså ett utgångsläge från vilket man börjar sina beräkningar framåt i tiden. Därefter tar kraftfulla datorer hand om beräkningarna.

–De flesta prognoser görs för ett par dagar framåt, de längre för tio, max tretton, dagar men då är de mindre säkra, säger Anna Österman.

Mer läsning

Annons