Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så firar du St. Patrick's day

I dag är det St. Patrick’s Day.
Na.se tipsar om hur du kan fira denna irländska högtid tillsammans med släkt och vänner.

Annons

Över 60 miljoner människor med irländskt ursprung firar traditionen världen över, men på Irland bor det bara cirka 4 miljoner. På flera ställen runt om i världen anordnads stora parader där det sjungs irländska sånger.

St. Patrick’s day firas från början till minne av Irlands skyddshelgon St. Patrick. Men i dag har det främst utvecklats till en dag som förknippas med glädje och fest.  

Och självklart kan du fira denna högtid utan att ha irländskt ursprung.

På Örebropubarna Bishops Arms och Pitchers firar man högtiden genom att servera Guinness till grönklädda gäster. Men innan du drar till puben ska du förstås käka något typiskt irländskt.

Men vad ska man äta då? Lugn – na.se tipsar här om två irländska recept.

Fläsk- och vitlökskorv med gryta på rotgrönsaker

Sätt ugnen på 180 grader. Stek korvarna på låg värme i 5-10 minuter. Lägg korvarna i en ugnsform

och låt dem stekas klart i ugnen i mellan 15-20 minuter

Gryta på rotgrönsaker

4 stora potatisar

3 morötter

1 kålrot

2 dl grädde

2,5 dl riven ost

2 st vitlöksklyftor

1 tesked oregano

1 tesked grekiska kryddor (med salt)

Salt och peppar

1. Tärna potatis, morötter och kålrot och koka i saltat vatten ca 15 minuter.

2. Blanda de kokta rotgrönsakerna med hackad vitlök, oregano, grekiska kryddor, lite salt och

peppar samt hälften av den rivna osten. Häll upp blandningen i en ugnssäker form.

3. Häll grädden över blandningen tillsammans med resten av den rivna osten.

4. Baka i ugnen i ca 225 grader i 30 minuter.

Korv med smak av ekrökt bacon serverad med stuvad vitkål

Sätt ugnen på 180 grader. Stek korvarna på låg värme i 5-10 minuter. Lägg korvarna i en ugnsform

och låt dem stekas klart i ugnen i mellan 15-20 minuter

Stuvad vitkål

2,5 dl mjölk

2 matskedar mjöl

2 matskedar smör

¼ tesked salt

1 nypa mald svartpeppar

1 mediumstort vitkålshuvud, rivet

2,5 dl riven Romanoost

Så gör du:

Förvärm ugnen till 175 grader

1. Blanda mjölk, mjöl, smör, salt och peppar i en kastrull över medelvärme. Vispa tills du får en

tjock vit sås.

2. Koka vatten i en separat kastrull och koka vitkålen tills den är mjuk.

3. Lägg sedan kål, ost och sås lager på lager i en mindre bakform.

4. Baka sedan i ugnen i ca 30 minuter tills sås och ost bubblar.

FAKTA: Så häller du upp den perfekta pinten

Mer läsning

Annons