Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här fuskar Örebrostudenter

Sju studenter på Örebro universitet kommer att bli avstängda fem eller tre veckor vårterminen 2011. Orsaken: Fusk.

Annons

Anledningarna till att man har fuskat (eller presterat oroväckande lika som någon annan) varierar - från datakrasch, tidsbrist till att man faktiskt inte fuskat alls.

DatakraschEn 27-årig student på Örebro universitet beskriver att hennes dator kraschade. För att hinna lämna in sin uppgift bestämde hon sig för att kopiera ur andras texter. Hon var helt säker på att hon skulle bli upptäckt, men trodde inte att det var så viktigt utan bara att hon skulle få skriva om uppgiften och få ett lägre betyg. Men så blev det inte, i stället väntar avstängning under fem veckor efter ett beslut i universitetets disciplinnämnd.

FörnekarEn 20-årig student som läst på distans blir avstängd under tre veckor. Vid tre tillfällen ska hon ha kopierat andras texter. Texterna var inte betygsgrundande, men måste genomföras för att få ett godkänt betyg. 20-åringen nekar och säger att hon känner sig kränkt av anklagelserna. Hon har inte ens sett vad kurskamraterna skrivit - men att läsa det ingick faktiskt också i kursen. Disciplinnämnden bedömer att likheterna är alldeles för uppenbara för att vara en slump.

Stress och snällhetTvå närmast identiska hemtentor leder till avstängning för en 23-åring och en 20-åring.

23-åringen berättar att hon mått dåligt och varit stressad, därför bad hon att få titta på  20-åringens tenta som han redan skrivit klart. Nu blir båda avstängda. Det hjälper inte att 23-åringen  säger att hon ensam bar ansvaret för fusket, 20-åringen som var snäll och lånade ut sina uppgifter blir också straffad - med tre veckors avstängning.

"Vi pluggade ihop"Den skriftliga tentan skulle göras via skolans hemsida. Tre studenter i 25-årsåldern förklarar att samtliga tre svarat nästan identiskt - och felaktigt - med att de jobbar logiskt och har pluggat tillsammans.

Samtidigt framkommer det att åtminstone två har skickat sina uträkningar sinsemellan för att kunna jämföra uppgifter.

Den anmälande läraren tycker att svaren är oerhört lika, och att det syns hur man försökt att ändra på svaren så att de ska skilja sig åt. "Felet är trivialt och det är anmärkningsvärt att alla tre gör samma fel." Disciplinnämnden ger alla tre fem veckors avstängning.

Mer läsning

Annons