Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här ser Örebro länsförtidsröstande ut i år

Laxå är överlägset bäst i länet när det handlar om förtidsröstning. Orsak: äldreboendena har används som allmänna röstningslokaler.

Annons

– Vi har betonat extra att det inte bara är de boende på till exempel säskilda boenden som kan förtidsrösta där. Även anhöriga och övrig allmänhet kan utnyttja institutionsröstningen, berättar Maria Blomfeldt på valberedningen i Laxå kommun.

ÖverraskadeI kommunvalet för fyra år sedan utnyttjade drygt 78 procent av Laxås valberättigade sin demokratiska rätt och röstade.

– Vi är faktiskt överraskade över den stora ökningen av förhandsröstare. Förhoppningen är förstås att det intensiva förhandsröstandet också avspeglar sig i det totala valdeltagandet, säger Maria Blomfeldt.

Intressant att studeraOm det finns en samband mellan förtidsröstning och valdeltagande är oklart, enligt Rickard Linde på länsstyrelsen i Örebro.

– Men givetvis vore det intressant att studera siffrorna för att hitta en eventuell koppling, säger Linde, och fortsätter:

– Kommunerna kan välja själva hur mycket man satsar på förhandsröstningen. En del satsar ganska stora resurser, medan andra prioriterar andra saker.

Bokbuss ett undantagÖppettider, antal lokaler och placeringen av dessa avgör antalet förtidsröstare, enligt Rickard Linde. Kumla kommuns satsning på förtidsröstning i bokbussen hör till undantagen.

Förhandsröstning

Så har antalet förhandsröstare ökat i procent jämfört med valet 2006 (siffrorna avlästa fredag eftermiddag).

Laxå: +51

Degerfors: +32

Nora: +14

Hällefors: +14

Hallsberg: +13

Örebro: +10

Karlskoga: +7

Kumla: +5

Lindesberg: +6

Ljusnarsberg: +5

Lekeberg: -3

Askersund: -4

Mer läsning

Annons