Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så klarar du vintern- experterna tipsar!

Det har varit en lång och ordentlig vinter och många ser fram mot våren. Här får du expertråden för att orka hålla ut tills den är här.

Annons

Psykoterapeuten: "Visualisera"

- Jag använder mig av metaforer i mitt terapeutiska arbete och årstiderna är bra för att symbolisera livets upp och nergångar, berättar Jan Forslund, legitimerad psykoterapeut, som arbetar i Örebro.

-Våren handlar om att visualisera de blomlökar som nu ligger fördolda i det kalla landskapet. Tanken på att det ska blomma kan hjälpa till att orka härda ut. När det är tungt måste man försöka behålla någon sorts tillit till livet.

Träningcoachen: ”Gör nåt kul”

-Nu när det är lite bättre väder är det stålande ta promenader, gärna ute i skogen om det går, säger Ola Westöö, legitimerad sjukgymnast.

- Få lite solljus, d-vitamin och frisk luft är jättebra. Promenader är en praktisk motionsform, man kan gå tillsammans med andra och lätt variera tempo. Rörelse är grundläggande för att våra kroppar ska fungera. Leder, muskler, ryggen och hjärtat gynnas och endorfiner och så kallade lyckohormoner frigörs.

Kostrådgivaren: ”En semla – för själen”

- Jag tror inte på kosttillskott, det är bättre att försöka laga maten själv, ta varierat och toppa med frukt, grönsaker och ibland en semla för själen, säger hälsoutvecklare Susanne Kumlin.

-Långsamma kolhydrater och fribrer eftersom får kroppen fungera och orka länge eftersom blodsockret hålls på en jämn nivå. Baljväxter som bönor, linser och ärtor är bra protein och byt ut mättat fett mot oljor från växtriket. Ät nötter hellre än godis och toppa med frukt och grönsaker. Tänk på att allt du äter är nyttigare ju mindre processat det är. Ju mer du kokar, steker, mikrar, friterar och så vidare, desto sämre blir näringsinnehållet.

Mer läsning

Annons