Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många har rökt cannabis i länet

Var tionde person i Örebro län har någon gång testat cannabis, enligt en ny undersökning.– Det är inga svårigheter att få tag på cannabis i Örebro, säger Andreas Börjesson på Örebropolisen.

Annons

Cannabisanvändningen ser ungefär likadan ut i hela landet. I genomsnitt har var tionde person någon gång testat drogen. Så även i Örebro. Uppgifterna kommer från den nationella folkhälsoenkäten år 2011-2014.

NA har tidigare skrivit om problemen med cannabis i Örebro. Fortfarande ser polisen problem med cannabis, framförallt bland unga. Hur många som grips beror mycket på hur aktivt polisen arbetar, enligt Andreas Börjesson, chef vid polisområde Örebros narkotikaärenden.

- Det är fortfarande stor användning av cannabis i Örebro. De sista fem åren har vi tyckt att det är mer cannabis i Örebro än tidigare, säger Andreas Börjesson.

Börjesson säger att ökningen kan bero på att fler testar spice, och sedan går över till att röka cannabis.

Örebropolisen arbetar tillsammans med socialtjänsten och Region Örebro för att försöka hjälpa de som missbrukar i ett tidigt skede. Om polisen misstänker att en person rökt cannabis testas personen vid polisstationen vid USÖ. Sedan kan sjukhuset erbjuda hjälp.

Den typiske cannabisrökaren Örebropolisen griper är en man mellan 18 och 29 år som lever ensam, enligt Andreas Börjesson.

- Den typiske haschmissbrukaren vi stöter på uppger att han har rökt cannabis ett till två år, men har inga problem med cannabis utan lider av ångest och depression.

Den senaste månaden har polisen hittat fem cannabisodlingar i länet. Det är odlingar av mindre omfattning, där privatpersoner odlat cannabis i garderoben till sig själv, men också sålt drogen.

Mer läsning

Annons