Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många nya lärare behöver din kommun

SCB spår en lärarbrist på 43 000 lärare inom sju år.
Örebro län är inget undantag.
Allra störst efterfrågan är det på grundskolelärare och NO-lärare.

Annons

I dag presenterade Lärarförbundet och Arbetsförmedlingen statistik över antal lediga lärarjobb i landet under perioden januari -juni i år. Och antalet lediga platser i Örebro län ökar jämfört med i fjol (klicka på listorna till höger för att se statistik)

Allra flest nya lärare behövs det inom grundskolan. Antalet lediga grundskoletjänster har ökat från 290 första halvåret i fjol till 417 under samma period i år, enligt Lärarförbundets statistik. Det innebär en ökning med närmare 44 procent.

– Antal lediga platser ökar igen och bekräftar att Sverige står inför en nationell lärarkris. Den ökade efterfrågan på lärare samtidigt som svårigheterna att rekrytera lämpliga lärare ökar är ett tydligt tecken på detta. Läraryrket måste bli mer attraktivt för att fler ska vilja bli lärare och då måste lönerna öka, säger Ann-Charlotte Eriksson, vice förbundsordförande Lärarförbundet.

Enligt Lärarförbundet kan lärarbristen få konsekvenser, bland annat genom större klasser och att fler obehöriga lärare anställs.

– Det är mycket oroande att antalet lediga lärarjobb ökar. Vi är inne i en nedåtgående spiral, som måste stoppas. Platser gapar tomma på lärarutbildningarna. Många lärare överväger att lämna yrket, och SCB spår en lärarbrist på 43 000 lärare inom 7 år är, säger Ann-Charlotte Eriksson.

Allra flest lärare behövs inom matte- och NO-området.

– I år har det bara examinerats 23 matte- och NO-lärare för gymnasiet i hela landet, berättar Amanda Florin på Lärarförbundet.

Mer läsning

Annons