Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket betalar du i kyrkoavgift

Nu har kyrkoavgiften för nästa år bestämts. Karlskoga och Degerfors är billigast i länet. Dyrast är Lännäs och Asker.

Annons

80 öre av varje intjänad hundring i Karlskoga och Degerfors går till kyrkoavgiften för dem som är med i Svenska kyrkan. De som bor i Lännäs och Asker får däremot betala 1 krona och 34 öre per hundralapp för sitt medlemskap. Det innebär att en Karlskogabo med en månadslön på 25 000 kronor kommer att betala 2 400 kronor till kyrkan 2011. För Lännäsbon blir det betydligt dyrare – 4 020 kronor.

Varken Lännäs eller Asker har gjort någon höjning, utan står kvar som dyrast sedan 2010. Den största höjningen gör Hallsberg, från 81 till 91 öre för varje intjänad hundring. Det betyder att Hallsbergsbon med 25 000 i månadslön får höjd kyrkoavgift med 300 kronor på ett år.

Kyrkoavgiften är den tidigare församlingsskatten som ändrades för tio år sedan. Till skillnad från tidigare är avgiften alltså frivillig. Förutom Svenska kyrkan finns några församlingar som också får dra pengar direkt från skatten från sina medlemmar. Det är bland annat Svenska missionskyrkan, Romersk-katolska kyrkan och Frälsningsarmén.

Klicka till höger för att öppna pdf-filen med länets alla församlingar och avgifter.

Mer läsning

Annons