Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så säger politikerna om samarbete med SD

De politiska makthavarna tvekar inte med svaret när NA ringer runt till samtliga 12 kommunerna i länet. Alla politiker NA talat med tycker att de står för långt från Sverigedemokraterna rent ideologiskt för att kunna samarbeta med dem. Synen på allas lika värde skiljer sig åt för mycket för att ett samarbete ska kunna fungera.

Annons

Sverigedemokraternas valframgångar sätter länets kommunpolitiker på prov. Politikerna har många svåra val att ta ställning till efter Sverigedemokraternas framgångar, menar Erik Amnå, Örebro universitet. Om ett samarbete eller ej är lämpligt går inte att besvara med ett tillyxat ja eller nej, anser statsvetare och säger:

– De som tror på demokratins principer och som uppfattar respekten för olikheter som alldeles central – de måste precisera en politik som återspeglar de här värdena nu, säger han och fortsätter:

– Demokratin förutsätter en dialog och kommunikation i syfte att förstå varandras ståndpunkter men förutsätter också att politikerna argumenterar utifrån sina värderingar och sina hållningar.

Han tror att fler och fler kommuner kommer att få ett maktsamarbete över blockgränserna för att undvika att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll där de kan avgöra viktiga frågor.

Men han understryker också att Sverigedemokraternas valframgångar inte går att vifta bort.

– Vad politikerna borde göra nu är att fundera närmare på vad Sverigedemokraternas framgångar i valet betyder.

I flera av länets kommuner skulle SD kunna få avgörande roll. Som i Kumla där det är helt jämnt mellan blocken. Mats Hellgren (M) påpekar att det inte är klart än vem som tar över makten. Han understryker också att SD inte besatt sina platser tidigare och gör de inte det nu heller finns det inget att vara orolig för.

Kan ni tänka er ett samarbete med SD för att få majoritet?

-Det är otänkbart. Vi står så lång ifrån varandra.

I onsdagens NA: Läs mer om vad länets politiker i de tolv kommunerna tycker. Läs också svaret från Sverigedemokraternas länsordförande Jonas Millard. Se grafik över styrkeförhållandena i länets 12 kommuner.

Om du inte prenumererar på NA kan du köpa en 24-timmarsinloggning här!

Mer läsning

Annons