Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar dudig mot julinbrotten

Att julen närmar sig gör att brotten ökar i Örebro län. Bostadsinbrotten blir fler och ficktjuvarna ger sig ut i julhandeln.

Annons

Risken för personrån är också större, inte minst vid bankomater.

– Vi har märkt en ökning av villainbrott, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson. I flera fall har tjuvar gjort inbrott, eller inbrottsförsök, via altandörrar.

– Den som reser bort ska ordna så huset ser bebott ut, se till att någon skottar snö och att post och tidningar tas in, eller lagras. Det är viktigt med en timer som tänder och släcker belysning. Att huset ser bebott ut är bra också om man är borta kort tid.

Orörd snö på uppfarten gör att tjuven anar att det är fritt fram.

– Man ska berätta för grannarna att man reser bort. Då kan grannen vara extra uppmärksam.

Lämpliga objekt

Torbjörn Carlson säger att tjuvar ofta ser ut lämpliga objekt i förväg.

– Upptäcker man en bil där föraren beter sig misstänkt är det bra att notera registreringsnummer. För oss är den uppgiften mycket viktig om något sedan händer. Stöldbegärliga saker ska inte ligga synliga.

Vilka saker tänker du på?

– Smycken, plånböcker, dyrbara prydnadsföremål, tekniska prylar och annat. Ser tjuven sådant som lockar är risken för inbrott stor. Bostadstjuvar söker ofta små men värdefulla saker, lätta att ta med.

Vaksamhet vid bankomaten är ett annat tips från polisen.

– Att gå därifrån med sedlar i handen är inte bra. Lägg dem först på ett säkert ställe. Någon kan snabbt rycka till sig pengarna. Man ska också vara försiktig när koder slås in.

Torbjörn Carlson påpekar att det är lämpligt att förvara kort och kontanter på olika ställen.

– Råkar man illa ut och blir av med det ena har man åtminstone det andra kvar.

Mer läsning

Annons