Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar polisen hotade brottsoffer

Hotade och förföljda kvinnor är den vanligaste gruppen. Hit vänder sig även kriminella som tröttnat på att leva utanför lagen. Hos polisens särskilda grupp för brottsofferstöd får de hjälp.

Annons

På skylten i trappuppgången står det ”polisen” och inget annat. Enheten för brottsofferstöd och personsäkerhet vill gärna tala om att den finns samtidigt som den måste hålla en låg profil.

Chefen Göran Stenberg förklarar:

– De som kommer hit ska känna sig helt trygga när de är här.

Han har lett den sex personer starka gruppen sedan starten 1 april 2009.

º Rikspolisstyrelsen vill sätta fokus på brottsoffren.

º Hot mot brottsoffer och vittnen anmäls allt oftare.

º En allmän insikt inom poliskåren att en sådan här verksamhet behövdes.

Så förklarar Göran Stenberg och brottsoffersamordnaren Katarina Emlund enhetens tillkomst.

Grundidén är till synes enkel. De som blir utsatta för brott måste tas om hand under hela rättsprocessen – från det att brottet inträffade och ibland till långt efter en rättegång.

Det handlar i första hand om att skydda brottsoffren – men även om att klara upp brott.

– Vi kan ägna hur många timmar som helst åt en utredning. Men om ett brottsoffer hotas till tystnad så har allt utredningsarbete varit förgäves, menar Göran.

Stödsamtal, larmtelefoner med direktlinje till polisens ledningscentral, ett eller flera dagliga besök av polispatruller. Åtgärderna som sätts in varierar från fall till. Liksom tiden de varar.

Gruppen hjälper även till att förmedla kontakt med stödorganisationer och andra myndigheter.

Ibland kan behövas det göras en djupare analys av hotbilden. Om analysen visar att hotet är riktigt allvarligt tar man till de tunga åtgärderna. Exakt vad det innebär vill inte Göran och Katarina gå in på.

– Enkelt uttryckt kan man säga att två poliser bygger ett skydd runt de här personerna, berättar Göran.

I snitt har gruppen 20 stycken personsäkerhetsärenden i gång samtidigt.

– ibland kan det röra sig om riktigt allvarliga hot och då går i princip all kraft åt till de här ärendena.

I sällsynta fall kan den enda utvägen vara att flytta personen till en annan och se till att den nya adressen skyddas.

Den absolut största gruppen som kommer hit är kvinnor som utsatts för våld av sina före detta män. Många av de här männen har besöksförbud och det är enhetens uppgift att kontrollera så att de inte bryter mot det.

Det gör man genom att ringa till kvinnorna var fjortonde dag för att stämma av läget.

– Mellan 80 och 100 män per år i länet får besöksförbud. Så det tar tid att ringa de här samtalen. Någon av oss får sitta i telefon hela dagarna, säger Katarina.

Hon får många samtal från kvinnor som vill ha råd om hur de ska göra. Vågar jag anmäla min man och vad händer då? frågar de sig.

– Jag försöker pusha dem och tala om för dem vilket stöd de får om de går till polisen.

En annan stor grupp är kriminella män som hotats eller utsatts för våld av andra brottslingar. Hotbilden mot de här männen är oftast ganska hög, särskilt om de har tillhört något kriminellt nätverk.

De behandlas som alla andra, men kravet är att de berättar precis allt om vad de har utsatts för.

Något som kan vara svårt för en person som alltid sett polisen som en motståndare.

– Men det är omöjligt att skydda någon om vi inte vet vad personen råkat ut för, säger Göran.

Framtiden då, Ja, en viktig fråga är att få brottsoffertänkandet att genomsyra hela poliskåren. Brottsoffer ska till exempel få information direkt om vart de kan vända sig för att få stöd.

Minst lika viktigt är att utveckla samarbetet med kvinno- och brottsofferjourer, socialkontor och andra myndigheter dit brottsoffer kan vända sig. Med Brottsofferjourerna har man exempelvis daglig kontakt och en handlingsplan för våldtäktsoffer har tagits fram tillsammans med kvinnokliniken och socialjouren.

– Samarbetet med de andra organisationerna fungerar väldigt bra och vill fortsätt att utveckla det, säger Göran och Katarina. Som vi ser det är det nyckeln till framgång. Ju fler aktörer desto bättre runt en person som behöver skydd.

Mer läsning

Annons