Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill de kartlägga din hälsa

Störs du av buller från grannar eller avgaser från bilar? Just nu genomförs en enkät för att få reda på hur människors hälsa påverkas av miljön.

Annons

Vart fjärde år frågar Folkhälsomyndigheten svenskar hur de mår. Frågorna handlar bland annat om inomhusmiljö, solljus, och radon. I Örebro län har extra enkäter beställts för att skapa en regional rapport. Notan: 128 000 kronor.

Vad ska enkätsvaren användas till?– Vår förhoppning är att rapporten som tas fram kommer att bidra till att miljöns betydelse för hälsan får ta större plats i t.ex. samhällsplanering och förvaltning av bostäder. Skulle det visa sig att något särskilt sticker ut är det viktigt att vi följer upp problemen, säger Karin Runnels, handläggare vid länsstyrelsen i Örebro län.

Det är Region Örebro, Hallsbergs kommun och Länsstyrelsen i Örebro som står bakom satsningen.

Vilken är den största miljörisken för människors hälsa?

– Det beror på var du bor, vad du utsätter dig för och hur känslig du är för olika miljöfaktorer. Bor du i stan kanske du påverkas av luftföroreningar och buller. På landet är det många som har enskild brunn och som kanske inte kontrollerar sitt vatten regelbundet. Det är frågor vi kan jobba vidare med, säger Karin Runnels.

Målet är att resultaten från enkäterna ska kunna förebygga hälsoproblem. Ju fler som svarar på enkäten, desto större möjligheter finns att prioritera rätt åtgärder för att minska miljöns påverkan av människors hälsa, enligt Karin Runnels.

Undersökningen genomförs på uppdrag från Folkhälsomyndigheten av Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet. Enkäten skickas ut till 3700 länsinvånare och består av 72 frågor.

Mer läsning

Annons